Mācības bez maskām un citi jaunumi skolās: ko šodien lēma valdība

Šodien, 22. martā, valdības sēdē tika pieņemtas vairākas izmaiņas ar Covid-19 saistītajiem ierobežojumiem, tostarp tika lemts, ka no 1. aprīļa bērni un jaunieši skolās varēs mācīties, nelietojot sejas maskas.
Sejas maksas skolēniem no 1. aprīļa vairs nebūs nepieciešamas.

FOTO: Shutterstock.com

Sejas maksas skolēniem no 1. aprīļa vairs nebūs nepieciešamas.

Kā jau iepriekš tika plānots, no 1. aprīļa tiek atcelti lielāko daļu Covid-19 ierobežojumu.

 

Paredzams, ka sejas masku lietošana no 1. aprīļa saglabāta vidēs ar augstiem riskiem – veselības aprūpē, sociālās aprūpes iestādēs, sabiedriskajā transportā. 

 

Pārējās sabiedriskās vietās, tostarp izglītības iestādēs prasība pēc sejas masku lietošanas tiek atcelta.

 

Tomēr ir saglabātas tiesības izglītības iestādes vadītājam, izvērtējot epidemioloģisko situāciju, pieņemt ar dibinātāju saskaņotu pamatotu lēmumu par sejas masku lietošanu. 

 

Pirmsskolas izglītības pakāpē izglītojamais, tai skaitā interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās, kurš noteikts kā kontaktpersona, ja kontakts ar inficētu personu ir saistīts ar Covid-19 gadījumu mājsaimniecībā, var piedalīties klātienes izglītības procesā vai klātienē saņemt bērnu uzraudzības pakalpojumu, ja kopš pēdējā kontakta ar inficētu personu ir pagājušas ne mazāk kā septiņas dienas un nav saslimšanas simptomu. Bērna likumiskajam pārstāvim par šo laika periodu ir tiesības saņemt darba nespējas lapu.

 

Reklāma
Reklāma

Savukārt pamata un vidējās izglītības pakāpē, tai skaitā interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās (izņemot profesionālās tālākizglītības un profesionālās pilnveides programmas) izglītojamie un nodarbinātie, kā arī pirmsskolas izglītības pakāpē nodarbinātie, ja kontakts ar inficētu personu ir saistīts ar Covid-19 gadījumu mājsaimniecībā, piedalās izglītības procesā klātienē, septiņu dienu laikā pēc pēdējā kontakta ar inficēto personu veicot divus paštestus un novērojot savu veselības stāvokli.

 

Noteikumu projekts paredz, ka izglītojamajiem un izglītības iestādēs nodarbinātajiem nenosaka mājas karantīnu. Ar noteikumu projektu tiek svītrots regulējums par izglītojamo un nodarbināto rutīnas skrīninga testēšanu.

 

Turpmāk testēšana var tikt veikta, ja pamata un vidējās izglītības pakāpē, tai skaitā interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās (izņemot profesionālās tālākizglītības un profesionālās pilnveides programmas) izglītojamajiem un nodarbinātiem, kā arī pirmsskolas izglītības pakāpē nodarbinātajiem, ir bijis kontakts ar Covid-19 inficētu personu mājsaimniecībā, tad minētās personas piedalās izglītības procesā klātienē, septiņu dienu laikā pēc pēdējā kontakta ar inficēto personu veicot divus paštestus un novērojot savu veselības stāvokli. Paštesti var tikt veikti, ja izglītojamajiem un izglītības iestādēs nodarbinātajiem parādās Covid-19 saslimstības simptomi.

 

Visu rakstu lasiet: www.lsm.lv.