Brīvprātīgie Rīgā un citviet Latvijā kopīgi darina kamuflāžas tīklus Ukrainas karavīriem

Sestdien, 12. martā, brīvprātīgie Rīgā pulcējās skvērā pie Kongresu nama, lai akcijas "Elīza" ietvaros kopīgi darinātu maskēšanās tīklus Ukrainas karavīriem. Tīklu darināšana iepriekš notikusi arī citās Latvijas pilsētās. Maskēšanās tīkli ir viena no lietām, kas šobrīd ir akūti nepieciešami Ukrainas karavīriem ne tikai, lai liktu uz uzkabēm, maskētu mašīnas, bruņutehniku, bet arī, lai aizsegtu humāno preču kravas.
Akcijas nosaukums Elīza radies no pasakas par meža gulbjiem, kurā tika pīti nātru krekli, lai naktī brāļi nepārvērstos par gulbjiem.

FOTO: Izdevniecības Rīgas Viļņi arhīvs

Akcijas nosaukums "Elīza" radies no pasakas par meža gulbjiem, kurā tika pīti nātru krekli, lai naktī brāļi nepārvērstos par gulbjiem.

Akcijas "Elīza" idejas autore tērpu māksliniece Ieva Ādamsone stāsta, ka šobrīd Ukrainā jau ir nonākusi pirmā krava, maskēšanās tīkli vairāk kā 70 metru garumā. Viņa gan uzsver, ka projekta tapšanas sākumā nebija cerējusi sagaidīt tik lielu atsaucību, taču šobrīd ir jūtams ne tikai milzu atbalsts no brīvprātīgā darba veicējiem, bet arī audumu veikaliem, zvejniekiem, tekstilizstrādājumu uzņēmumiem no visas Latvijas, kuri mērķa vārdā ir gatavi ziedot materiālus.

 

Akcijas nosaukums "Elīza" radies no pasakas par meža gulbjiem, kurā tika pīti nātru krekli, lai naktī brāļi nepārvērstos par gulbjiem. Latvijā radītie maskēšanās tīkli ir jau kļuvuši par vienojošu simbolu ne tikai vairākām tautām, bet arī atbalstam cīņā par Ukrainas brīvību.

 

“Šobrīd milzīgs skaits sieviešu nu jau ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē brīvprātīgo kārtā gatavo auduma strēmeles, pin tīklus, ved audumus vai gatavo mājās audumu strēmeles, nodrošina loģistiku, kā arī konsultē visus pārējos iesaistīties gribētājus, lai to varētu centralizēti darīt ne tikai Rīgā, bet arī reģionos. 

Reklāma
Reklāma

 

Projektā ir iesaistījušies brīvprātīgie no Valmieras, Liepājas, Ventspils, Cēsīm, Jēkabpils un Siguldas. Savu atbalstu sniedz arī pamata un augstākās izglītības mācību iestādes - Valmieras Dizaina un mākslas vidusskola, Siguldas 1. pamatskola,  Latvijas Universitātes sporta un pedagoģijas fakultāte un daudzi citi. Taču mūsu vēlme ir neaprobežoties ar dažiem simtiem metru, bet gan sniegt maksimāli iespējamo palīdzību, tāpēc 

aicinām piedalīties publiskā maskēšanās tīklu siešanā ikvienu kuram nav vienaldzīgs notiekošais Ukrainā," 

stāsta Ieva Ādamsone.

Saistītie raksti