"Pārtraucot ķīmijterapiju, viņi var nomirt!" – Ukrainas mazie vēža pacienti nogādāti Polijā, bet slimības apdraudēti ir vairāk nekā jebkad

Ukraiņu bērni, kuri jau cīnās vienā frontes līnijā ar vēzi, nu piedzīvo ārstēšanas pārtraukumus, Krievijas izraisītā kara dēļ. Vairāki desmiti mazo onkoloģijas pacientu nogādāti drošībā Polijā, taču viņu veselība ir apdraudēta vairāk nekā jebkad, vēsta BBC.
Liela daļa Ukrainas bērnu jau nogādāti Vācijas onkoloģijas slimnīcās, kamēr daļai vēl tiek meklēta vieta citās Eiropas slimnīcās. Tikmēr vēl daļa atrodas Ukrainā, gaidot, kad tiks evakuēti.

FOTO: Shutterstock.com

Liela daļa Ukrainas bērnu jau nogādāti Vācijas onkoloģijas slimnīcās, kamēr daļai vēl tiek meklēta vieta citās Eiropas slimnīcās. Tikmēr vēl daļa atrodas Ukrainā, gaidot, kad tiks evakuēti.

“Visa mana ģimene bija noraizējusies par brālīti, jo viņš nesen pārcietis trīs operācijas, bet mums nācās doties šajā garajā, nogurdinošajā ceļā, lai nogādātu viņu drošībā,” stāsta ar vēzi slimā puisīša māsa Lilija Polihača. Māsa stāsta, ka brālim uzsākta arī ķīmijterapija, kuru nācies pārtraukt kara dēļ.

 

Arī Alla ar savu dēlu paglābusies Polijā. Viņa ar asarām acīs stāsta, ka dēls vienmēr izturas varonīgi, saka, ka jūtas labi un viss ir kārtībā. Viņa veselības stāvoklis esot stabils, taču nepieciešams turpināt ķīmijterapiju, kuru nācies pārtraukt kara šausmu dēļ.

Visi Polijā nonākušie Ukrainas onkoloģijas pacienti šobrīd gaida, kad viņus apskatīs Polijas onkologs, izvērtējot viņu veselības stāvokli. Onkologs arī pieņems lēmumu, kuriem bērniem nepieciešama tūlītēja ārstēšanas atsākšana, bet kuru stāvoklis ir pietiekami stabils, lai tos varētu pārvietot uz slimnīcām citviet Eiropā.

 

“Lielākais satraukums šobrīd ir par to, kamēr bērni Polijā ir drošībā no krievu karavīru raidītajām lodēm, viņu veselība ir briesmās,” uzsver BBC reportieris.

Reklāma
Reklāma

 

“Visiem šiem bērniņiem normālā situācijā vajadzētu ārstēties slimnīcā, bet mēs izskatīsim visus gadījumus un izlemsim, kurus bērniņus tomēr būs iespēja ārstēt mājas apstākļos,” stāsta Polijas bērnu onkoloģe Anna Zelvianska. Ārste piebilst, ka ir onkoloģijas pacienti, kuru dzīvība ir nopietni apdraudēta pie ārstēšanas pārtraukšanas. 

 

Liela daļa bērnu jau nogādāti Vācijas onkoloģijas slimnīcās, kamēr daļai vēl tiek meklēta vieta citās Eiropas slimnīcās. Tikmēr vēl daļa atrodas Ukrainā, gaidot, kad tiks evakuēti. 

Saistītie raksti