Nepilnu četru dienu laikā Latvijas iedzīvotāji saziedojuši 2 miljonus eiro Ukrainai

Latvijas iedzīvotāji kopš ceturtdienas, 24. februāra, nepilnu četru dienu laikā ziedot.lv/ukrainai saziedojuši 2 miljonus eiro. Pēc Krievijas armijas iebrukuma Ukrainā, Latvijas iedzīvotāji nebija gatavi noskatīties uz nežēlīgu un bezjēdzīgu vardarbību un rīkojās – ziedojot naudas līdzekļus un preces, rīkojot koncertus un organizējot brīvprātīgos.
Izvērtējot situāciju, gribam vērst uzmanību, ka palīdzība Ukrainai būs nepieciešama ilgstoši, īpaši lielā apjomā pēc karadarbības beigām infrastruktūras atjaunošanā, medicīniskajai palīdzībai un daudzām citām lietām.

FOTO: Artūrs Ķipsts

Izvērtējot situāciju, gribam vērst uzmanību, ka palīdzība Ukrainai būs nepieciešama ilgstoši, īpaši lielā apjomā pēc karadarbības beigām infrastruktūras atjaunošanā, medicīniskajai palīdzībai un daudzām citām lietām.

Ziedojumi jau tiek izmantoti palīdzības sniegšanai. Galvenie izaicinājumi ir palīdzības nodošana Ukrainas teritorijā, jo nav izveidots humanitārais koridors, lai nogādātu palīdzību valsts iekšienē. Savukārt pierobežā palīdzība pašlaik nav nepieciešama, jo to nodrošina tuvākās pierobežas valstis.

Sadarbībā ar Aizsardzības ministriju un ministru Arti Pabriku Ukrainas armijai tika nosūtītas 500 tonnas dīzeļdegvielas un 30 kravas automašīnas ar individuālo ekipējumu Ukrainas karavīriem, medicīniskajām ierīcēm un medikamentiem, ko ziedojuši uzņēmēji. 

Aizsardzības ministrija aicina ziedot tikai tādas preces, kas noder Ukrainas armijas vajadzībām.

Sadarbībā ar uzņēmumiem, individuāliem iedzīvotājiem un citām labdarības organizācijām, Ziedot.lv atsaucas uz individuāliem ukraiņu lūgumiem pēc palīdzības. Tiek organizēts transports, lai no robežas nogādātu cilvēkus Latvijā, sniegta materiālā palīdzība, nogādāti medikamenti un pārtika. 

Sadarbībā ar Rīgas Domi Edvarda Smiltēna personā (Rīgas vicemērs, atbildīgais par ārlietām un sadarbību ar Ukrainu) tiek organizēta civilā palīdzība, lai nogādātu palīdzību iedzīvotājiem, slimnīcām un citām civilajām vajadzībām Ukrainas iekšienē. 

Biedrībām un nodibinājumiem, kuri darbojas palīdzībai Ukrainai un trūkst līdzekļi reālajai palīdzībai,  ir iesēja saņemt atbalstu no saziedotajiem līdzekļiem. Līdz šim pieteikušās 13 organizācijas.

Reklāma
Reklāma

Izvērtējot situāciju, gribam vērst uzmanību, ka palīdzība Ukrainai būs nepieciešama ilgstoši, īpaši lielā apjomā pēc karadarbības beigām infrastruktūras atjaunošanā, medicīniskajai palīdzībai un daudzām citām lietām. Saziedotie līdzekļi ir drošībā un, tiklīdz būs iespēja sniegt jēgpilnu, mērķētu un pārbaudāmu palīdzību Ukrainas iekšienē, tā tas tiks darīts. Aicinām ziedotājus būt pacietīgiem un paļauties, ka Ziedot.lv kopā ar valsts un pašvaldības iestādēm atradīs vislabāko jūsu ziedojumu izlietojumu, lai sniegtu Ukrainai to palīdzību, kas patiešām ir nepieciešama un sasniedz visvairāk ukraiņu.

Aicinām gan privātpersonas, gan uzņēmumus turpināt atbalstīt Ukrainu un ziedot portālā Ziedot.lv: www.ziedot.lv/ukrainai.

Atgādinām, ka darbu sākusi platforma https://www.ukraine-latvia.com/, kur cilvēki no Ukrainas var iegūt informāciju par atbalstu Latvijā. 

Ziedot Ukrainas armijai iespējams šeit: https://bank.gov.ua/en/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-spetsrahunok-dlya-zboru-koshtiv-na-potrebi-armiyi 


 

Saistītie raksti