Vai kontaktpersona drīkst doties vakcinēties? Atbild ģimenes ārsts

Šobrīd teju katrā ģimenē ir kāds, kam jāievēro karantīna. Vai cilvēks, kas ir mājas karantīnā, drīkt iet vakcinēties, pirms tam veicot paštestu? Vai gadījumā, ja viņš tomēr ir arī inficējies, vakcīna varētu ietekmēt veselības stāvokli?
Ģimenes ārsts Ainis Dzalbs. Foto: Juris Rozenbergs

FOTO: Publicitātes foto

Ģimenes ārsts Ainis Dzalbs. Foto: Juris Rozenbergs

Skaidro ģimenes ārsts, Imunizācijas valsts padomes loceklis Ainis Dzalbs. 

 

Pēc šī brīža regulējuma persona, kas ir kontaktpersonas, nododot paštestus mājās, var apmeklēt darbu vai skolu, bet pārējās iestādes viņi neapmeklē. Lai tomēr kontaktpersona varētu saņemt vakcināciju, tai būtu jāsazinās ar pakalpojuma sniedzēju, jāinformē, par kontaktpersonas statusu un faktu, ka mājās veiktais antigēnu tests ir negatīvs, un saskaņot ierašanās laiku vakcīnas saņemšanai.  Mēs savā ģimenes ārsta praksē šādu iespēju paredzam. 
 

Reklāma
Reklāma

Nav datu, ka cilvēkam, saņemot vakcīnu pret Covid -19 un attīstoties arī Covid - 19 infekcijai, saslimšanas noritētu savādāk vai smagāk. Ja periods pēc vakcīnas saņemšanas ir neliels,  imūnā aizsardzība vēl neizstrādājas vai tā ir izstrādājusies nepilnīgi, taču gadījumi, ka nesena vakcinācija un tai sekojoša saslimšana varētu radīt kāda sekas, nav reģistrēti. Tātad principā kontaktpersonas drīkst vakcinēt, bet par to ir jāvienojas ar pakalpojuma sniedzēju un ir jāveic antigēnu tests.