Rinda pie valsts apmaksāta bērnu zobārsta: dažviet pat 4 gadus gara

Vēlēdamies pierakstīt bērnu pie zobārsta RSU Stomatoloģijas institūtā, kāds sociālās vietnes “Twitter” lietotājs dalījies ar visai absurdiem novērojumiem, proti, par valsts naudu bērns pie zobārsta varot tikt tikai pēc četriem gadiem, ziņo portāls jauns.lv.
Akūtā zobārstniecība notiek bez iepriekšēja pieraksta. Tas gan nozīmē, ka akūtu sāpju gadījumā nāksies sēdēt dzīvajā rindā.

FOTO: Shutterstock.com

Akūtā zobārstniecība notiek bez iepriekšēja pieraksta. Tas gan nozīmē, ka akūtu sāpju gadījumā nāksies sēdēt "dzīvajā rindā".

Lai gan Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka Latvijā zobārstniecības pakalpojumi bērniem līdz 18 gadu vecumam ir bezmaksas – iestādēs, kas noslēgušas līgumu ar Nacionālo veselības dienestu, realitātē vecāki savas atvases zobus nereti ved labot par saviem līdzekļiem, jo retais ir gatavs rindā gaidīt gadiem. 

 

Ekrānšāviņš. www.jauns.lv

 

"Šobrīd gaidīšanas rindā Bērnu nodaļā ir reģistrēti 4578 bērni. Stomatoloģijas institūts, kā daudzas citas klīnikas Latvijā strādā atbilstoši noslēgtā līguma ar NVD nosacījumiem un atbilstoši piešķirtā finansējuma apmēram. Institūts ļoti novērtē vecāku uzticību Bērnu nodaļas speciālistiem un lielo interesi valsts apmaksātus zobārstniecības pakalpojumus saņemt tieši Stomatoloģijas institūtā. Tomēr šī nav vienīgā klīnika, kur var saņemt valsts apmaksātus zobārstniecības pakalpojumus," portālam Jauns.lv stāsta RSU Stomatoloģijas institūta Sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Lielmane. 

 

Situācija tiešām nav viennozīmīga. Nacionālā veselības dienesta mājaslapā, sadaļā rindapiearsta.lv ir pieejama informācija par gaidīšanas rindas garumu uz plānveida zobārstniecības pakalpojumu saņemšanu ārstniecības iestādēs, kuras ir noslēgušas līgumu ar valsti.

 

Kā pārliecinājās portāls Jauns.lv, rinda Stomatoloģijas institūtā patiesi gara - tās ir 920 dienas. Taču papētot citu pakalpojuma sniedzēju piedāvājumu, rindas svārstās vidēji no 5 līdz 30 dienām. Piemēram, klīnikā “Sana”, Slokas ielā, Rīgā, rindā jāgaida vien piecas dienas. 

 

Stomatoloģijas institūta Bērnu nodaļas vadītāja dr. Jūlija Kalniņa uzsver, ka “Stomatoloģijas institūta Bērnu nodaļā ik dienas tiek ārstēti smagi un komplicēti gadījumi, tie ir bērni ar invaliditāti un dažādām saslimšanām no visas Latvijas, bērni, kuriem nepieciešama zobu labošana vispārējā anestēzijā. Katru dienu Bērnu nodaļā tiek pieņemti akūtie pacienti, kuri meklē speciālistu palīdzību traumu un akūtu sāpju gadījumos. Nodaļā strādājošie speciālisti ir sertificēti Bērnu zobārsti, šo specialitāti ir apguvuši rezidentūras studijās. Papildus klīniskajam darbam ar mazajiem pacientiem, ārsti veic pētniecisko darbu un iesaistās topošo zobārstu apmācībā. Ir saprotams, ka Bērnu nodaļā strādājošie speciālisti nevar pieņemt visus Latvijas mazos pacientus.”

 

Stomatoloģijas institūts lūdz vecākus informēt Bērnu nodaļas reģistratūru gadījumos, ja vairs nav nepieciešams pieraksts uz valsts apmaksātu vizīti institūtā, ja to ir saņēmuši citur, lai pierakstu var saņemt citi pacienti. 

 

"Kā arī, lūdzam informēt, ja ir mainījies vecāku kontakttālrunis, lai mirklī, kad ir pienākusi pieraksta rinda mazajam pacientam, reģistratūra ar vecākiem var sazināties. Informēt par izmaiņām var zvanot uz reģistratūru tel.nr. 67455586, vai rakstot uz info@stomatologijasinstituts.lv".

Reklāma
Reklāma

Jāpiebilst, ka akūtā zobārstniecība notiek bez iepriekšēja pieraksta. Tas gan nozīmē, ka akūtu sāpju gadījumā nāksies sēdēt "dzīvajā rindā". 

 

Valsts apmaksāts zobārsts cauru diennakti

Vienlaikus vakar, 12.janvārī, tika izskatīta iniciatīva par valsts apmaksātu zobārstniecību bērniem akūtās situācijās, kuras pārstāve ir Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga. Viņa uzsvērusi, ka ir jāpanāk, lai katrā Latvijas reģionā ir pieejami, valsts apmaksāti zobārstniecības pakalpojumi visu diennakti bērniem līdz 18 gadu vecumam.

Vanaga iepriekš skaidroja, ka saskaroties ar akūtu situāciju, īpaši pēc darba laika, brīvdienās un svētku dienās, nav iespējams saņemt valsts apmaksātus zobārstniecības pakalpojumus.

 

Privātā sektora zobārstniecības prakses piedāvā pakalpojumus visu diennakti, septiņas dienas nedēļā, taču ne visām ģimenēm ir pietiekami finanšu līdzekļi, lai to atļautos, paudusi Vanaga.

 

"Zobārstniecības pakalpojumam ir jābūt pieejamam visu diennakti, lai nepieļautu situāciju, ka neatliekamā medicīniskā palīdzība netiek sniegta kādā noteiktā jomā, īpaši bērniem," uzskata iniciatīvas autore.

Viņa norādīja, ka arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā nav pieejami zobārsta pakalpojumi visu diennakti akūtu situāciju risināšanai.

"Tas ir traģiski, ja valsts nevar palīdzēt bērnam, kad ļoti sāp un kad tiek pat apdraudēts citu zobu veselības stāvoklis. Ir jāpanāk, lai bērns zina - ja ļoti sāp, tad viņam palīdzēs!"

 

Bērnam nav jādzird: "Meitiņ, dēliņ, pacieties. Mēs meklējam un nevaram atrast zobārstu."


Vecākiem ar raudošiem bērniem nebūtu jāsēž garajās "dzīvajās" rindās pie zobārsta vai profesionālajā, bet noslogotajā, Rīgas Stradiņa Universitātes Stomatoloģijas institūtā ar cerību, ka speciālists paspēs pieņemt un palīdzēt līdz darba dienas beigām," paudusi iniciatīvas autore.

 

Tāpēc Vanaga aicina spert pirmo soli, lai panāktu valsts apmaksātus diennakts zobārstniecības pakalpojumus katrā Latvijas reģionā. Un pēc tam - pietiekama finansējuma piešķiršanu savlaicīgai zobārstniecības pakalpojuma saņemšanai, lai mazinātu šīs ārkārtas situācijas.

 

Avots: www.jauns.lv