Vai 9. un 12. klasēm šogad gaidāmi eksāmeni un vai tie būs vieglāki

Vairākkārt tiek uzsvērts – mācības klātienē šajā mācību gadā tiek izvirzīta prioritāšu sarakstā. Tāpēc Mammamuntetiem.lv interesējas – vai šogad skolu beidzējiem tiek plānoti noslēguma eksāmeni?
Eksāmeni tiek plānoti, taču 9. klasēm, ja mācības tiek pārceltas attālināti, var tikt nozīmēti diagnosticējošie darbi

FOTO: Shutterstock.com

Eksāmeni tiek plānoti, taču 9. klasēm, ja mācības tiek pārceltas attālināti, var tikt nozīmēti diagnosticējošie darbi

Situāciju skaidrojam Izglītības un zinātnes ministrijā.

 

Eksāmeni tik plānoti

Kā norāda ministrijā, šobrīd tiek plānots, ka noslēguma pārbaudījumus kārto gan noslēdzoties mācībām pamata, gan vidējās izglītības posmā – tas ir gan 9., gan 12. klašu skolēni. Tomēr ministrija atzīst, ka 9. klases eksāmenu norise ir atkarīga arī no epidemioloģiskās situācijas valstī. Iespējams, ja, uzsākot 2. mācību semestri, epidemioloģiskās situācijas dēļ mācības nevarēs notikt klātienē, aprīlī tiks piedāvāti diagnosticējošie darbi, gluži kā pērn, 2021. gadā. Eksāmenu norise ir iespējama tikai klātienē. 

 

Kādi eksāmeni jākārto

  • 9. klasēs

Līdz pandēmijai bija obligāti 4 eksāmeni gan pamatskolā, gan vidusskolā. Šogad 9. klasē (obligātā izglītība) paredzēti 4 eksāmeni: mācību valoda (latviešu/ krievu/ poļu) valoda, matemātika, svešvaloda, Latvijas vēsture (un latviešu valoda mazākumtautību izglītības programmās). 9. klasi beidzot, obligāto ieskaišu nav. 

 

  • 12. klasēs

Lai iegūtu apliecinājumu par vidējās izglītības apguvi, skolēniem jākārto trīs obligātie eksāmeni – latviešu valodā, matemātikā un svešvalodā pēc skolēna izvēles (angļu, vācu, franču, krievu). Izvēles eksāmens nav obligāts, bet ir iespēja to kārtot gan centralizētos (vēsture, ķīmija, fizika, bioloģija), gan necentralizētos (ekonomika, informātika, ģeogrāfija, krievu valoda un literatūra (mazākumtautību izglītības programmās)). Izvēles eksāmens nav obligāts, taču, kā uzsver ministrijā, skolēni to izvēlas, jo eksāmena rezultāts nepieciešams, lai iestātos augstskolā, piemēram, bioloģijas, ķīmijas, fizikas eksāmens.

 

Vēl šogad, lai būtu nokārtots eksāmens, jāsasniedz 5% slieksnis. Šajā mācību gadā vidusskolā dažādi skolēni kārtos atšķirīgus eksāmenus – proti, paralēli vienā mācību priekšmetā notiks dažādi eksāmeni. Šogad skolēni, kuri sākuši mācības atbilstoši iepriekšējam standartam pēdējo reizi kārtos eksāmenus atbilstoši iepriekšējiem standartiem. Šos eksāmenus kārtos tikai 12. klašu vai 3.kursa un 4.kursa audzēkņi profesionālajās izglītības iestādē. Vienlaikus šis ir pirmais mācību gads, kad 11.klases skolēni vai 2.kursa audzēkņi varēs pirmo reizi kārtot eksāmenus saskaņā ar jauno vispārējās vidējās izglītības standartu.

Reklāma
Reklāma

 

Eksāmenu datumi

9. klašu eksāmenu datumi

  • Valsts valoda – 18. un 19. maijs (mazākumtautību izglītības programmās)
  • Mācību valoda – 24., 25. maijs
  • Matemātika – 27. maijs
  • Svešvaloda – 1. un 2. jūnijs
  • Vēsture – 7. jūnijs

 

12. klašu obligāto eksāmenu datumi

  • Svešvaloda (angļu, vācu, franču, krievu) – atkarībā no izvēles no 15. martam līdz 13. maijam (skatīt šeit)
  • Latviešu valoda – 17. maijs
  • Matemātika – 20. maijs

 

Visu eksāmenu datumi pieejami šeit.

 

Vai eksāmeni būs vieglāki 

Jau iepriekšējos gados tika samazināts eksāmenu prasības un izpildes laiks, eksāmenu programmas tiek norādītas temati un pārbaudāmās prasmes, kuras tiks iekļautas eksāmenu saturā. Šogad eksāmeni būs pēc līdzīga parauga. 

Šobrīd ikvienam skolēnam un skolotājam ir iespēja izpētīt un izpildīt iepriekšējo gadu eksāmenu uzdevumus, kā arī iepazīties ar metodiskajiem materiāliem, kas būtiski palīdzēs sagatavoties pārbaudes darbiem.