No rītdienas sāks balstvakcināciju pret Covid-19 iedzīvotājiem virs 65 gadu vecuma

No rītdienas, 6.oktobra sāks balstvakcināciju pret Covid-19 iedzīvotājiem virs 65 gadu vecuma.
Balstvakcināciju varēs veikt tad, kad būs pagājuši seši mēneši pēc vakcīnas otrās devas saņemšanas.

FOTO: Shutterstock.com

Balstvakcināciju varēs veikt tad, kad būs pagājuši seši mēneši pēc vakcīnas otrās devas saņemšanas.

Vakcinācija pret Covid-19 ar papildu devu tiek rekomendēta personām, kas vecākas par 65 gadiem, pieaugušajiem sociālās aprūpes centru un pansionātu klientiem. Balstvakcināciju varēs veikt tad, kad būs pagājuši seši mēneši pēc vakcīnas otrās devas saņemšanas.
 

Savukārt veselības aprūpes sistēmas darbinieku vai citu profesionālo grupu vakcinācijai pret Covid-19 ar papildu devu zinātnisku un epidemioloģiski pamatotu datu pašlaik nav un kopumā tā netiek rekomendēta, jo saslimstība kādās noteiktās profesionālajās grupās pilnībā vakcinētiem cilvēkiem neatšķiras no saslimstības pilnībā vakcinētiem kopējā populācijā.
 

Savukārt aprūpes sistēmā var tikt pieļauta papildu devas saņemšana tiem darbiniekiem, kam ir ilgstoša saskarsme gan ar Covid-19 pacientiem, gan nevakcinētiem pret Covid-19 pacientiem un līdz ar to augsts profesionālais un lokālā uzliesmojuma risks.
 

Ministrs skaidroja, ka vakcinācija pret Covid-19 ar papildu devu nav nepieciešama, izņemot cilvēkus ar būtiski novājinātu imūno sistēmu, tiem, kuriem pirms vakcinācijas uzsākšanas bijis pozitīvs SARS CoV-2 PCR tests un tad sekojoši saņemtas divas devas, kā arī tiem, kuriem pēc divu devu saņemšanas ir bijis pozitīvs SARS CoV-2 PCR tests un tiem, kuriem starp abām vakcīnu devām bijis pozitīvs SARS CoV-2 PCR tests. Papildu vakcīnas deva nav nepieciešama arī tiem, kuriem pirms vai pēc vakcinācijas ar "Johnson & Johnson" (J&J) meitasuzņēmuma ražoto vakcīnu bijis pozitīvs SARS CoV-2 PCR tests.

Reklāma
Reklāma


Pieteikties balstvakcinācijai pret Covid-19 seniori varēs vietnē "manavakcina.lv" vai pa tālruni 8989, pie ģimenes ārsta vai ārstniecības iestādē.


Savukārt veselības aprūpes sistēmā strādājošajiem vakcinācijai ar papildu devu prioritāri rekomendē veikt vakcināciju ārstniecības iestādē, kurā persona ir nodarbināta, taču to var darīt arī vietnē "manavakcina.lv" vai pa tālruni 8989, pie ģimenes ārsta vai ārstniecības iestādē.


Sociālās aprūpes centros tiks rīkota izbraukuma vakcinācija, lai saņemtu gan papildu devu pret Covid-19, gan arī poti pret gripu, lai izvairītos no divu infekcijas slimību izplatības sociālās aprūpes centros.