1. jūlija nodokļu izmaiņas "liek zem sitiena" jaunos vecākus

Izmaiņas tiesību aktos, kas stājušās spēkā 1. jūlijā un kuru dēļ sociālās apdrošināšanas minimālās iemaksas (ne mazāk kā 170 eiro mēnesī) jāveic pat par tiem darbiniekiem, kuri saņem mazāk par minimālo algu, rada atšķirīgas attieksmes un iespējams, diskriminācijas riskus darba tirgū, uzskata Rus.lsm.lv aptaujātie eksperti. Un – paradoksālā kārtā – var ciest arī tie, kurus, kā varētu šķist, jaunais likums aizsargā dzelžaini.
1. jūlija nodokļu izmaiņas liek zem sitiena jaunos vecākus

FOTO: Shutterstock.com

Meklējot  jaunud darbiniekus, sludinājumu vakancēs nereti norāda, ka darbā pieņems tikai tos, kuriem var piemērot nodokļu atlaides, piemēram, pensionārus vai studentus.

 

Tiesībsarga birojā Rus.lsm.lv norādīja, ka izprot uzņēmēju situāciju, bet šāda prakse nebūtu atzīstama par godprātīgu, tomēr Finanšu ministrijai un valdībai būtu jāmeklē iespējas uzlabot ieviesto kārtību.
 

“Attiecībā uz praksi, ka, piemēram, darbā uz pusslodzi tiek ņemtas tikai izņēmumu grupu personas (pensionāri, studenti u.c.), bet uz pilnu slodzi – pārējie darba ņēmēji, lai tādējādi optimizētu nodokļu nomaksu, jānorāda – tiesībās darbojas princips, ka tiesības ir īstenojamas godprātīgi un labā ticībā. Izprotot uzņēmēju situāciju, tomēr jāteic, ka būtībā šāda prakse nebūtu atzīstama par godprātīgu, kaut vai no tā aspekta, ka tas aizskar citu darba ņēmēju tiesības uz vienlīdzīgām iespējām strādāt, piemēram, arī mazāku slodzi. Tiesībsargs aicina Finanšu ministriju un valdību ņemt vērā attiecīgās uzņēmēju “noskaņas” un meklēt iespējas, kā pilnveidot ieviesto kārtību,” pavēstīja Tiesībsarga biroja komunikācijas nodaļas vadītāja Evita Berķe.

 

Ja kādam ir par trim gadiem jaunāks bērns vai trīs bērni, vai bērns invalīds, tad, lai uz tādiem vecākiem netiktu attiecināta prasība par minimālo sociālo nodokli, šie bērni jāieraksta viņa paša vai laulātā algas nodokļa grāmatiņā. 

 

Reklāma
Reklāma

Tāds pats viedoklis ir arī Valsts darba inspekcijai, kurai ir tiesības sodīt darba devējus par normatīvo aktu pārkāpšanu, tostarp par “atšķirīgu attieksmi”. Pieņemt darbā cilvēkus, vadoties pēc tā, kāds nodokļu režīms uz viņiem ir attiecināts, ir Darba likuma pārkāpums, pavēstīja inspekcijā.

 

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) sociālās drošības un veselības jautājumu eksperts Pēteris Leiškalns redz grupas, par kuru aizsardzību valsts ir aizmirsusi. Piemēram, tie ir jaunie vecāki: “Ja kādam ir par trim gadiem jaunāks bērns vai trīs bērni, vai bērns invalīds, tad, lai uz tādiem vecākiem netiktu attiecināta prasība par minimālo sociālo nodokli, šie bērni jāieraksta viņa paša vai laulātā algas nodokļa grāmatiņā. Taču, ja cilvēks strādā par pusi no minimālās algas (tas ir, par 250 eiro), viņš nevar pilnībā izmantot savu neapliekamo minimumu, kas ir 300 eiro. Tad to [ierakstīt bērnu algas nodokļa grāmatiņā] varētu izdarīt otrs no vecākiem, kurš nopelna vairāk, – taču likumā ir rakstīts tikai par laulāto draugu (tas tā ir .pdf). Taču dzīvē mēdz būt arī situācijas, kad laulātais draugs nav viens no bērna vecākiem vai kad vecāki nav laulāti. Tātad likumā ir ietverts nosacījums, kas absolūti “neatbilst tēmai”.”

 

Visu rakstu var izlasīt Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas ziņu portālā LSM.lv