VM: pašlaik nav iespējams noteikt, vai un kad būs nepieciešama revakcinācija pret Covid-19

Saskaņā ar Imunizācijas valsts padomes un Zāļu valsts aģentūras sniegto informāciju, pašlaik nav iespējams noteikt, vai un kad būs nepieciešama revakcinācija jeb balstvakcinācija pret Covid-19, pavēstīja Veselības ministrijā.
VM: pašlaik nav iespējams noteikt, vai un kad būs nepieciešama revakcinācija pret Covid-19

FOTO: Shutterstock.com

Pēc VM paustā, zinātniskie pētījumi un novērojumi šajā jomā turpinās.

Tomēr, pieņemot, ka uzturošās devas varētu būt nepieciešamas, piemēram, noteiktam sabiedrības grupām, Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) jau sadarbojas savā starpā un ar nacionālajām imunizācijas tehniskajām konsultatīvajām grupām (Latvijā - IVP), kurās strādājošie nacionālie eksperti sniedz padomus saistībā ar ECDC koordinētajām vakcinācijas programmām.

 

VM norāda, ka jebkuri jaunākie pieejamie pierādījumi par šo tēmu tiks izvērtēti pēc iespējas ātrāk. Īpaša interese ir par reālās prakses efektivitātes datiem Eiropā un citās pasaules vietās, lai papildinātu datus no klīniskajiem pētījumiem par vakcīnu uzturošajām devām.

EZA sazinās arī ar vakcīnu izstrādātājiem, lai saskaņotu šo datu iesniegšanu. Tam jānodrošina pēc iespējas ātrāka normatīvā regulējuma pasākumu veikšana uzturošās devas nepieciešamības gadījumā.

Ja būs nepieciešamība balstvakcinācijai, tad tas varētu būt iespējams ar Latvijai jau rezervētajām vakcīnām, pieļauj VM, atzīmējot, ka arī esošie saistību līgumi paredz vakcīnu nodrošinājumu Latvijai gadījumā, ja tās tiek izstrādātas, pielāgojot jaunajiem vīrusu paveidiem.

Reklāma
Reklāma

 

Jau ziņots, ka valdība līdz šim ir pieņēmusi vairākus lēmumus par revakcinācijas portfeļa saturu, lemjot par "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna" un "Johnson & Johnson" ražotāju vakcīnām. Papildus iepriekš lemts par to, vai Latvija iesaistīsies "Valneva" vakcīnu iepriekšējā rezervācijā nākamajam gadam sakarā ar Eiropas Komisijas līgumu.