Vismaz vienā Latvijas peldvietā konstatēti parazitāri tārpu kāpuri, kas izraisa ādas iekaisumus

Visās 57 oficiālajās peldvietās Latvijā peldūdens kvalitāte atbilst prasībām, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pastāstīja Veselības inspekcijas Sabiedrības Veselības uzraudzības nodaļas vadītājs Normunds Kadiķis.
Vismaz vienā Latvijas peldvietā konstatēti parazitāri tārpu kāpuri, kas izraisa ādas iekaisumus

FOTO: Shutterstock.com

Viņš pastāstīja, ka jūlija sākumā Limbažu Lielezera peldvietā mikrobioloģiskā piesārņojuma dēļ neieteica peldēties. Tomēr atkārtotas analīzes parādīja, ka ūdens kvalitāte ir uzlabojusies un peldēties ir droši. Pēc Kadiķa teiktā, visbiežāk mikrobioloģisko piesārņojumu izraisa neattīrītu notekūdeņu iepludināšana ūdenstilpē. Un arī Limbažu Lielezerā, visticamāk, tas ir bijis iemesls piesārņojumam, jo par to liecina paņemtie paraugi no blakus esošā notekgrāvja.
 

Pēc Kadiķa teiktā, arī iedzīvotāji paši var rūpēties par ūdens kvalitāti, nekārtojot dabiskās vajadzības piekrastes krūmos, jo pēc lietus viss tiek ieskalots ūdenī.

Bez mikrobioloģiskās kvalitātes otra lielākā problēma ir zilaļges. To klātbūtni ūdenī gan var redzēt. Kadiķis iesaka arī nelietot uzturā zivis, ja tās ķertas noslēgtā ūdenstilpē, kur savairojušās zilaļģes, jo tajās ir toksīni. Un tad arī zivju termiska apstrāde nepalīdzēs.
 

 

 Kāpuriem saskaroties ar peldētāja ādu, pēc ādas nožūšanas parādās nepatīkami izsitumi, ja peldētājs ir jutīgs. 

 

 

Reklāma
Reklāma

Sakarā ar klimata pārmaiņām ūdenī izplatās arī parazitāri tārpu kāpuri, kuri rada tā saucamo peldētāja niezi. Kāpuriem saskaroties ar peldētāja ādu, pēc ādas nožūšanas parādās nepatīkami izsitumi, ja peldētājs ir jutīgs. Vienkāršs profilaktisks pasākums ir neļaut ādai nožūt, bet uzreiz pēc peldes noslaucīties.
 
 

Veselības inspekcijai ir informācija, ka peldētāju nieze ir sastopama Vangažu ezera un Vangažu karjera peldvietās.  


Veselības inspekcija gaida ziņojumus uz telefonu 67081600, ja cilvēki novēro piesārņojumu peldvietās.