Piedāvās vakcinēšanās iespējas arī kapu svētkos

Latvijā vieni no visplašāk apmeklētākajiem pasākumiem ir kapu svētki, un tieši tur būs iespēja ne tikai pieminēt aizgājējus, bet arī vakcinēties pret Covid-19, ziņo ReTV.
Kapu svētkus tradicionāli noslēdz dzimtas mielasts, bet šogad pa vidu vēl var ieplānot saņemt poti pret Covid-19

FOTO: Shutterstock.com

Kapu svētkus tradicionāli noslēdz dzimtas mielasts, bet šogad pa vidu vēl var ieplānot saņemt poti pret Covid-19

Nacionālais veselības dienests vēlas palielināt vakcinēto skaitu Latvijā. Tā kā vakcinācijas teltis viesojas dažādos svētkos, tad arī kapu svētki nav izņēmums.

 

Nacionālā Veselības dienesta vakcinācijas nodaļas pārstāve Inga Vasiļjeva ReTV Ziņām saka: “Jau mēnesi mēs šādi vakcinējam visdažādākajos gadatirgos visā Latvijas teritorijā, arīdzan pilsētu svētkos, izklaides pasākumos. Protams, ka kapus svētki ir tā lieta, pulcēšanās vieta, kas mūsu valstī tāda raksturīga tradīcija. Tātad jūlija nogalē, augusta sāksies šī te aktīvā kapu svētku sezona, mēs plānojam būt arī kapu svētkos.”


Vidzemē aptaujātie iedzīvotāji gan saka – fakts, ka vietā, kur piemin savus aizgājējus un netālu var iegūt poti pret Covid-19, mulsina. 


Valmieriete Liene: “Es tam faktam nepiekrītu. .. Es tā domāju, ka tas ir katra cilvēka viedoklis, privāts, ja viņš vēlās vakcinēties, lai vakcinējas, bet nu kapi nebūtu tā vieta”

 

Reklāma
Reklāma

Vidzemnieks Jānis: “Kapu svētkos? Pilnīgs stulbums. .. Nu bļāviens, cilvēki atbrauc pie saviem mirušajiem, piemēram, man ir nomiris vakar tuvs cilvēks, es atnāku pie viņa un man viens klāt no aizmugures - negribi poti? Nu vai tas ir normāli? Nu man smiekli nāk, bet nu tas ir stulbums. Atļaujiet normāli atnākt un atvadīties no saviem tuvajiem.”


Turpretī ir cilvēki, kas labprāt izmantotu šādu iespēju, lai vakcinētos pret Covid-19.“Kāpēc nē? Jo ātrāk visi potēsies, jo būs labāk,” saka valmierietis Roberts.
Vidzemes iedzīvotāja Daina: “Kāpēc ne? Nav nekur jāpierakstās, nav jāgaida rindās.


Viena no pirmajām vietām, kur notiks pilsētas svētki un arī kapu svētki un kur plānota arī papildu vakcinēšanās, ir Smiltene. Šī novada pārstāve Linda Beitika saka: “Šajā nedēļas nogalē mums būs pilsētas svētki un būs arī kapu svētki. .. mums ir tāda doma, ka tas dod iespēju tiem, kuri strādā, kuri ir aizņemti, brīvajā laikā vakcinēties” 


Tikmēr vieni no lielākajiem kapu svētkiem Latvijā ir Alūksnē - tur 1. augustā paredzēti svētki. Bet šī pašvaldība papildu vakcinēšanos nevēlas - pietiekot ar pašreizējām iespējām vakcinēties un kapu svētki ir kapu svētki, aiz kadra ReTV Ziņām noskaidroja pašvaldībā.  
Tikmēr NVD skaidro, ar kādām vakcīnām paredzēta vakcinēšana kapu svētkos. Inga Vasiļjeva: “Mūsu krājumos ir beigušās Janssen vakcīnas, to piegādi mēs gaidām, sākot ar nākošo nedēļas otro pusi un kā mēs zinām, ka šajās izbraukuma vakcinācijās, tieši Janssen vakcīna ir tā pieprasīta un populārākā.”


Cik daudz plānot savakcinēt cilvēkus, nav vēl zināms, jo, kā uzskata vakcinēšanas projektā iesaistītie, rezultāti būs redzami pēc pirmajiem kapu svētku norises.