Ģimene atvaļinājumā – pusaudžiem jātestējas vai jāpaliek mājās?

Vasara uzņem apgriezienus, ierobežojumi tiek atviegloti un būtu tik vērtīgi pēc garās ziemas atpūsties. Iespējas it kā pat paveras, taču ģimenēm ar bērniem, vecākiem par 12 gadiem, kafejnīcas, kino vai muzeja apmeklējums var sagādāt apjukumu – izklaides vietas un pasākumus brīvi var apmeklēt 11 gadus veci un jaunāki bērni, kā arī imunizēti pieaugušie. Bet kā ar pusaudžiem? Vai tiešām katru reizi pirms kino vai baseina apmeklējuma jāveic tests?
Līdz 2021. gada 1. septembrim bērniem, kas jaunāki par 18 gadiem, Covid-19 tests tiek apmaksāts no valsts budžeta līdzekļiem.

FOTO: Shutterstock.com

Līdz 2021. gada 1. septembrim bērniem, kas jaunāki par 18 gadiem, Covid-19 tests tiek apmaksāts no valsts budžeta līdzekļiem.

Pašlaik spēkā esošie noteikumi paredz, ka atsevišķus pakalpojumus atļauts saņemt vakcinētām/ Covid-19 pārslimojušām un testētām personām ar negatīvu Covid-19 testu, kā arī bērniem līdz 12 gadu vecumam. Piemēram, ģimene ar 5, 10 un 13 gadus veciem bērniem un imunizētiem vecākiem varētu doties uz kino, izņemot 13 gadus veco bērnu, ja jaunietis nav izslimojis Covid-19 un nav vakcinēts. Uz kino šis bērns var doties tikai ar negatīvu Covid-19 testu vai izejot vakcinācijas kursu.

 

Vēlies izklaidi – testējies

Valdībai pieņemot lēmumu par pakalpojumu pieejamību tikai vakcinētiem pusaudžiem vai pusaudžiem ar negatīvu Covid-19 testa rezultātu, daudzi vecāki apmulsa un bija neizpratnē – kā tad, piemēram, ģimenei plānot atpūtu? Vakcinācija jauniešiem no 12 gadu vecuma ir pieejama tika no 2. jūnija, bet, lai bērns būtu imunizēts, jāpaiet apmēram 5 nedēļām kopš vakcinācijas uzsākšanas. Pusaudžus vakcinē ar Comirnaty (Pfizer) vakcīnu un persona ar šo vakcīnu skaitās pilnībā vakcinēta, sākot ar 15. dienu pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas. Tātad uz šo brīdi pat tie pusaudži, kas saņēma vakcīnu jau 2. jūnijā, nav vēl imunizēti.

 

Vai vecāki plāno vakcinēt 12-14 gadus vecos pusaudžus?

Lai noskaidrotu vecāku domas, aicinām izteikt viedokli par to, vai vecāki plānojat vakcinēt 12-14 gadus vecus pusaudžus pret Covid-19!

 

 

Kāda veida testu veic bērniem un pusaudžiem?

Kā Mammamuntetiem.lv paskaidroja Centrālās laboratorijas mārketinga vadītāja Dace Buža, siekalu testi valsts noteiktajā testēšanas algoritmā pamatā paredzēti skrīninga izmeklēšanai, epidemioloģisku indikāciju izmeklēšanai vai pacientiem, kuriem nav iespējams veikt iztriepju paraugu ņemšanu, piemēram, maziem bērniem, personām ar garīga rakstura traucējumiem. Arī Slimību profilakses un kontroles centra pārstāve Ilze Arāja norāda, ka nav noteikts, ka bērniem veic viena veida testu, bet pieaugušajiem – cita. 

 

Taču pirms publiska pasākuma apmeklēšanas klātienē valsts noteiktais testēšanas algoritms paredz veikt vienu no šiem testa veidiem

  • SARS-CoV-2 RNS (RL-PĶR), kas ir deguna un rīkles iztriepe. Negatīva testa rezultāta gadījumā personai tiek izsniegts sadarbspējīgs testēšanas sertifikāts, kas derīgs 48 stundas no parauga paņemšanas.
  • Ātro antigēna testu, kas ir deguna iztriepe. Negatīva testa rezultāta gadījumā personai tiek izsniegts sadarbspējīgs testēšanas sertifikāts, kas derīgs 6 stundas no parauga paņemšanas. Pozitīva testa gadījumā personai tiek atkārtoti paņemts paraugs un veikts valsts apmaksāts SARS-CoV-2 RNS PĶR tests.

 

Kā pusaudzim pieteikties Covid-19 testam?

Pieteikties iespējams elektroniski vai pa tālruni 8330. Pieteikties var gan pats, gan pieteikt var vecāki. 

Dace Buža stāsta, ka, nododot analīzes pieņemšanas punktā nepilngadīgam pacientiem līdz 14 gadu vecumam atbilstoši Pacienta tiesību likuma 13. panta pirmajai daļai un saņemot laboratoriskos pakalpojumus, obligāti nepieciešama pacienta likumiskā pārstāvja klātbūtne. Gan bērnam, gan likumiskajam pārstāvim ir nepieciešami personu apliecinoši dokumenti. Pilnvarotai personai papildus ir nepieciešama notariāli vai bāriņtiesas apstiprināta pilnvara.

Reklāma
Reklāma

 

Kur pieteikties?

Covid-19 analīžu nodošanai var pieteikties, zvanot uz:

  • tālruni centralizētajam pierakstam Covid-19 analīžu veikšanai - 8303
  • Centrālo laboratoriju – 8330
  • E. Gulbja laboratoriju – 67801112
  • MFD Laboratoriju – 8313
  • NMS Laboratoriju – 67144015
  • Valsts zinātnisko institūtu "BIOR" – 28369560
  • IvF RIGA Holding laboratoriju - 25444405

 

Covid-19 analīžu nodošanai var pieteikties elektroniski:

 

Analīžu nodošanas vietas un informāciju par katru no tām iespējams atrast šeit.

 

 

Cik āti atnāk atbilde par rezultātu?

SARS-CoV-2 RNS (RL-PĶR) 5 - 24 stundu laikā.

SARS-CoV-2 RNS ātrais antigēna tests līdz 30 min.

 

 

Svarīgi!

  • Līdz 2021. gada 1. septembrim bērniem, kas jaunāki par 18 gadiem, Covid-19 tests tiek apmaksāts no valsts budžeta līdzekļiem.
  • Bērniem līdz 12 gadu vecumam Covid-19 sertifikāts nav jāuzrāda un tests nav jāveic.
  • Dodoties uz pasākumu ar negatīvu Covid-19 testu, nepieciešams izdrukāt sertifikātu, ar laboratorijas e-pastu vien nepietiks. Vecākiem jādodas uz vietni www.covid19sertifikats.lv, kas būs oficiāla vietne, kur saņemt sertifikātu par sevi un par saviem bērniem.