Bērnu rotaļas bez civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas vecākiem var izmaksāt pat vairākus tūkstošus eiro

Ciemojoties pie draugiem, sasisti televizori un telefoni, uz ielas nejauši apskādēts auto, uzbraucot tam ar velosipēdu, spēlējoties no balkona nomestas mantas – apdrošinātāji ikdienā saskaras ar visdažādākajām bērnu blēņām – gan tīši, gan netīši paveiktām.
Bērnu rotaļas bez civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas vecākiem var izmaksāt pat vairākus tūkstošus eiro

FOTO: Publicitātes foto

Saskaņā ar AAS BALTA (PZU grupa) datiem ik vasaru vidēji piektā daļa civiltiesiskās apdrošināšanas atlīdzību ir saistītas ar bērnu pastrādāto. Tuvojoties ilgi gaidītajam skolēnu brīvlaikam ar aizraujošām rotaļām un piedzīvojumiem, BALTA atgādina – bērnu nodarītais citu īpašumam var izmaksāt pat vairākus tūkstošus eiro. Lai šī būtu “Traki atbildīga vasara!”, apdrošinātājs sadarbībā ar Valsts policiju un Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD) bērniem sagatavojis izglītojošu testu un vecākiem atgādina par civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu.
 

Ik gadu atlīdzībās par bērnu blēņu rezultātā bojāto īpašumu BALTA izmaksā vairākus desmitus tūkstošus eiro. Visbiežāk cieš elektroierīces – lielākoties televizori, ko bērni apskādē rotaļājoties, vai datori, kas bez ļauna nolūka tiek nomesti zemē, aplieti ar tēju vai sasisti. Lielākā par bērna sabojātu televizoru izmaksātā BALTA atlīdzība pērn ir bijusi 2310 eiro.

“Kā rāda BALTA pieredze, visbiežāk bērnu rotaļās vai neuzmanības dēļ cieš ierīces ar ekrāniem, kuru plaisas un bojājumi ir ļoti nepatīkami. Ne tikai tāpēc, ka tas apgrūtina vai pat padara neiespējamu ierīces lietošanu, bet šādu ekrānu remonts bieži vien izmaksā tik dārgi, ka izdevīgāk ir iegādāties jaunu iekārtu. Mazuļiem daudz biežāk nekā pieaugušajiem mantas mēdz izslīdēt no rokām, gadās apgāzt kādu tējas krūzi vai kaut ko nomest tieši uz vērtīgās virsmas. Pret to būtu jāizturas ar sapratni, vienlaikus parūpējoties par finansiālu drošību šādiem neparedzētiem gadījumiem,” skaidro Ainārs Puķe, BALTA Īpašuma apdrošināšanas atlīdzību pārvaldes vadītājs.


Kāds bērns, dzīvojamā istabā spēlējot hokeju ar suni un veicot sevišķi viltīgu māņu kustību, ar hokeja nūju sasitis 55 collu televizora ekrānu. Kāds cits pamanījies noraut no sienas bāra leti, sabojājot sienu un griestu konstrukciju. Vēl kādam izdevies sarīkot tādu ķīviņu ar radu bērniem, ka, pa gaisu lidojot visam, kas pie rokas, sabojātas divu logu stikla paketes un televizora ekrāns.

Reklāma
Reklāma


Bieži vien bērnu rotaļu rezultātā cieš arī virkne citu mantu. Ar šķērēm sagriezts auklītes mētelis un uz svešas automašīnas sāna ieskrāpēta sirsniņa, kendama vai TV pults iemešana televizora ekrānā, telefona izmazgāšana veļasmašīnā vai noslīcināšana tualetes podā, datora skaļruņos iesprausti LEGO klucīši, uz flīzēm nomesta hantele, uz planšetdatora kā uz paliktņa novietota tējas krūze ar sūci, saplēstas stikla durvis un logi, piemirsies virtuvē atgrieztais ūdens maisītājs, kā rezultātā ūdenī ir visas mēbeles, – bērnu blēņas, ar ko diendienā saskaras BALTA, pāspēj pat filmu scenārijus un vecākiem izmaksā visai dārgi.


“Neviena bērnība nepaiet bez blēņām. Piedzīvojumu un zināšanu kāre, vēlme eksperimentēt kopā ar draugiem un rotaļas, kuru karstumā aizmirstas piesardzība, – tā ir dabiska bērnu ikdiena. Vecāku dusmas, notiekot kādai ķibelei, ir labi saprotamas, sevišķi tad, ja blēņu sekas ir kādas dārgas mantas sabojāšana, kas iecērt neparedzētu robu ģimenes budžetā. Sevišķi nepatīkami, ja šī dārgā manta pieder kādam citam, piemēram, bērna draugu vecākiem. Tāpēc saprātīgs risinājums ir civiltiesiskās atbildības apdrošināšana un pārrunas ar bērnu pirms vasaras brīvlaika sākuma, lai atgādinātu par drošības un piesardzības noteikumiem,” atgādina Ainārs Puķe.

Tāpat jāatceras, ka vasaras mēnešos, kad bērni bieži vien rotaļājas ārpus mājas bez vecāku uzraudzības, ir jābūt īpaši modriem un pašiem jārūpējas par savu drošību un veselību. Tāpēc BALTA kopā ar Valsts policiju un CSDD aicina visus uz atbildīgu vasaru! Lai tai labāk sagatavotos, savas zināšanas iespējams pārbaudīt, izpildot izglītojošu testu, kas atsvaidzinās gan pieaugušo, gan bērnu zināšanas un, iespējams, pasargās mazos no nepatikšanām brīdī, kad vecāku nav blakus. Kā droši lietot velosipēdu vai elektrisko skrejriteni, kā rīkoties, ja cits bērns negrib aizdot savu rotaļlietu, un kur vērsties, ja internetā kāds raksta riebīgus komentārus pie bērna fotogrāfijām – uz šiem un daudziem citiem jautājumiem tests sniegs gan lieliem, gan maziem noderīgas atbildes.

Testu meklējiet šeit: www.balta.lv/atbildigavasara. Visiem, kuri izpildīs testu līdz 31. maijam, BALTA dāvinās bezmaksas fizisko personu vispārējās civiltiesiskās apdrošināšanas polisi uz trim mēnešiem (01.06.–31.08.2021.) nepilngadīgiem bērniem.