Kas uzskatāma par pilnībā vakcinētu personu

Ir stājušies spēkā pirmie atvieglojumi personām, kuras ir vakcinētas pret Covid-19 vai pēdējā pusgada laikā izslimojušas koronavīrusa izraisīto slimību.
BKUSmediķiem, kas saņēmuši abas vakcīnas devas tiek dāvināta šāda nozīmīte.

FOTO: Publicitātes foto

BKUSmediķiem, kas saņēmuši abas vakcīnas devas tiek dāvināta šāda nozīmīte.

Priekšrocības ir noteiktas  attiecībā uz rutīnas skrīninga veikšanu darba pienākumu pildīšanai, piemēram, sociālās aprūpes vai izglītības iestādēs, kā arī mājas karantīnas ievērošanu kontaktpersonām. Noteikumos arī precizēts, kas uzskatāma par vakcinētu personu to izpratnē, jo dažādām vakcīnām ir atšķirīga iedarbība.

 

Noteikumos ir precizēts, ar kuru brīdi persona tiek uzskatīta par vakcinētu pret Covid-19:
 

  • sākot ar divdesmit otro dienu līdz deviņdesmitajai dienai pēc vakcīnas "Vaxzevria" (“AstraZeneca”) pirmās devas saņemšanas. Ja vakcinācijas kurss ir uzsākts ar “Vaxzevria”  jeb “AstraZeneca” vakcīnu, lai persona varētu tikt uzskatīta par vakcinētu pret Covid-19 arī trīs mēnešus pēc pirmās devas saņemšanas, tai ir jāveic balstvakcinācija līdz 90. dienai. Pēc pabeigtas vakcinācijas personai turpinās vakcinētas personas statuss, bet, ja līdz 90. dienai nav veikta balstvakcinācija, personu vairs nevar uzskatīt par vakcinētu.
     
  • sākot ar piecpadsmito dienu pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas ar jebkuru citu Eiropas Zāļu aģentūras vai līdzvērtīgu regulatoru reģistrētām1 vai Pasaules Veselības organizācijas atzītām vakcīnām2 atbilstoši vakcīnas lietošanas instrukcijai.
     
Reklāma
Reklāma

Eiropas Zāļu aģentūra šobrīd ir reģistrējusi un Latvijā ir atzītas četras vakcīnas pret Covid-19:  
 

  • Comirnaty” (nepieciešamas divas devas);
  • Moderna” (nepieciešamas divas devas);
  • Janssen” (nepieciešama viena deva);
  • Vaxzevria” jeb “AstraZeneca” (nepieciešamas divas devas, bet imunitāte izveidojas jau 22. dienā pēc pirmās devas ievadīšanas).


     

Visu rakstu par priekšrocībām, kas attiecas vakcinētiem vai Covid - 19 izslimojušiem cilvēkiem, lasi LVportals.lv