Mājās ir ar astmu slims bērns. Kuriem vecākiem pienākas vakcīna?

No 3. aprīļa vakcīnu pret Covid-19 var saņemt personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā ar hroniski slimiem bērniem un bērniem ar zemu imunitāti.
Covid - 19 vakcīnu var saņemt ne tikai hroniski slimā bērna vecāki, bet visi mājsaimniecības locekļi, kas dzīvo kopā ar bērnu.

FOTO: Shutterstock.com

Covid - 19 vakcīnu var saņemt ne tikai hroniski slimā bērna vecāki, bet visi mājsaimniecības locekļi, kas dzīvo kopā ar bērnu.

Portāls Mammamuntetiem.lv saņēma jautājumus no vecākiem, kuru bērniem ir apstiprināta diagnoze bronhiālā astma. Vienā gadījumā ģimenes ārsts izsniedza izziņu, ka vecāki var saņemt Covid-19 vakcīnu, lai pasargātu no inficēšanās ar koronvīrusu bērnu, bet citā ģimenes ārsta praksē šāda izziņa tika atteikta. 
 
“Pašlaik vecāku interese par iespēju saņemt vakcīnu nav pārāk aktīva, tāpēc visas iespējamās situācijas prognozēt vēl nevaram, ” tā portālam pastāstīja Staļģenē strādājošs ģimenes ārsts, Imunizācijas valsts padomes loceklis Ainis Dzalbs.


Pēc Veselības ministrijas izstrādātajām vadlīnijām ir skaidrs, ka par vidēju smagu vai smagu hronisku saslimšanu, tai skaitā bronhiālo astmu vai autoimūno saslimšanu artrītu, ir jāsaprot tāda slimības gaita, kad ir nepieciešams regulāri lietot glikokortikosteroīdus saturošus preparātus, kas uz organismu iedarbojas imūnsupresējoši, proti, tie pavājina imūnās sistēmas darbību un samazina iekaisuma risku. Ja bērnam kaut kad agrāk ir noteikt astma, tā norit epizodiski un pēdējos divus gadus nav bijuši nedz nopietni slimības saasinājumi, ne arī tiek lietoti medikamenti, par smagu hronisku saslimšanu tā nav uzskatāma. 

 

Aivis Dzalbs tomēr iesaka jebkurā konkrētā situācijā konsultēties ar ģimenes ārstu, jo VM vadlīnijas ir tikai pieturpunkti, pēc kuriem vadīties, bet katras ģimenes situācija jāvērtē individuāli

 

Reklāma
Reklāma


Aivis Dzalbs tomēr iesaka jebkurā konkrētā situācijā konsultēties ar ģimenes ārstu, jo VM vadlīnijas ir tikai pieturpunkti, pēc kuriem vadīties, bet katras ģimenes situācija jāvērtē individuāli. “Manā ģimenes ārsta praksē ir ap 2020 pacientu, un apmēram 1000 no viņiem varētu saņemt vakcīnu, jo atbilstu kādai no prioritārajām grupām, diemžēl iedzīvotāju atsaucība ir neliela, tāpēc aicinu cilvēkus izmantot iespēju un doties vakcinēties,” mudina ārsts. 
 

Lasi arī: Vakcinēšanai var sākt pieteikties vecāki, kuri audzina bērnus ar hroniskām saslimšanām


Covid - 19 vakcīnu var saņemt ne tikai hroniski slimā bērna vecāki, bet visi mājsaimniecības locekļi, kas dzīvo kopā ar bērnu, tai skaitā arī pilngadīgie brāļi, māsas, omīte un opis, ja viņi nav iekļauti kādā citā riska grupā. 

Pēc Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas aplēsēm, Latvijā vairāk nekā 17 000 bērni ir reģistrēti slimnīcas datubāzē ar kādu no hroniskām un imūnsupresējošām slimībām. Šobrīd vietnē manavakcina.lv vai pa tālruni 8989 šajā prioritārajā grupā pieteikušies 2 300 iedzīvotāji, kuri norādījuši, ka dzīvo vienā mājsaimniecībā ar bērniem, kuriem ir noteiktas hroniskas un imūnsaslimšanas.