Vakcinēšanai var sākt pieteikties vecāki, kuri audzina bērnus ar hroniskām saslimšanām

Prioritāri vakcinējamo iedzīvotāju grupai pievienojas arī vecāki, kuri audzina bērnus ar hroniskām un imūnsupresējošām slimībām.
Vakcinēšanai var sākt pieteikties vecāki, kuri audzina bērnus ar hroniskām saslimšanām

FOTO: Shutterstock.com

Lēmumu par pacienta vakcināciju pret Covid-19 infekciju pieņem ārsts, izvērtējot ieguvumus un riskus – to varbūtību un ietekmes smagumu katrā gadījumā individuāli. Slimību un veselības stāvokļu saraksts ir orientējošs un tā nolūks ir vispārīgi informatīvs.


Diagnozes un veselības stāvokļi:

  1. Pirmajā mūža gadā šādu slimību gadījumos (saskaņā ar SSK 10 klasifikatoru):

P07.0 Ļoti zems dzimšanas svars (Dzimšanas svars 999 g vai mazāk);

P07.2 Smaga neiznēsātība;

P35 Iedzimtas vīrusslimības;

P21.0 Smaga asfiksija dzemdību laikā;

P29.0 Jaundzimušo sirds mazspēja;

P27.1 Perinatālā periodā radusies bronhopulmonāra displāzija

P57 Kodoldzelte (kernicterus);

 

  1. Visu ļaundabīgo audzēju gadījumos (C00-C97);
  2. Jebkuras hroniskās slimības gadījumos, kuras ārstēšanai nozīmēts prednisolons augstās devās (> 20 mg/dn) vai azathioprīns;
  3. Jebkurā gadījumā, kad bērnam nozīmēta paliatīvā aprūpe (Z51.5);
  4. Ja bērnam ir diagnosticēti psihiski vai uzvedības traucējumi (F00 – F99) ar nozīmīgiem  funkcionēšanas traucējumiem;
  5. Ja bērnam diagnosticēta kāda no skeleta, muskuļu vai saistaudu slimībām (M00-M99) un viņš saņem imunsupresīvu ārstēšanu;
  6. Ja bērnam diagnosticēta hroniska nieru slimība no 1 līdz 5 pakāpei (N18.1-18.5);
  7. Ja bērnam diagnosticēta kardiovaskulāra mazspēja II-IV pakāpe (pēc NYHA klasifikācijas); 
     

Ar visu slimību sarakstu var iepazīsties Slimību profilakses un kontroles centra mājas lapā.  

 

Reklāma
Reklāma

Pieteikšanās kārtība

Pieteikties var vecāki, aizbildņi un citi bērnu aprūpētāji, kuri regulāri un ilgstoši atrodas kopā ar bērnu, kuram ir apstiprināta kāda no rekomendācijās iekļautajām diagnozēm vai veselības stāvokļiem.
 

Pieteikšanās veidi:

  1. manavakcina.lv, veicot atzīmi: Personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā ar bērniem, kuriem ir noteiktas hroniskas un imūnpresējošas slimības;
  2. 8989, informējot, ka persona dzīvo vienā mājsaimniecībā ar bērnu/iem, kuram ir noteiktas hroniskas un imūnpresējošas slimības;
  3. ģimenes ārsta praksē (ģimenes ārsts var  proaktīvi uzrunāt bērnu vecākus);
  4. Bērnu klīniskā universitātes slimnīcā (ja bērns ar hronisku slimību saņem veselības aprūpes pakalpojumus, slimnīca var proaktīvi uzrunāt hroniski slimu bērnu vecākus)

 

Personu  atbilstību mērķa grupai nosaka: 

  1. manavakcina.lv/8989 personu datus salīdzinot ar personas bērnu datiem vienotajā veselības nozares elektroniskajā informācijas sistēmā. Tiek pārbaudīti personu bērnu dati, vai tiem ir noteiktas SPKC rekomendētās diagnozes (hospitalizācijas gadījumi, ambulatori apmeklējumi,  izrakstīti kompensējamie medikamenti pēdējo divu gadu laikā). Ja tiek atrasti atbilstoši dati, persona var saņemt vakcināciju bez nosūtījuma vai apliecinājuma aizpildīšanas ārstniecības iestādē.
     
  2. ģimenes ārsts, ārstējošais speciālists, atbilstoši SPKC rekomendācijām;

SPKC mājas lapā ir slimību un veselības stāvokļu saraksts ir orientējošs, un tā nolūks ir tikai vispārīgi informatīvs.

Lēmumu par pacienta vakcināciju pret Covid-19 infekciju pieņem ārsts, izvērtējot ieguvumu un risku – to varbūtību un ietekmes smagumu katrā gadījumā individuāli.
 

Citos gadījumos personai vakcinācijas iestādē ir jāaizpilda apliecinājums un jāuzrāda medicīnisks dokuments - konsultanta slēdziens, izraksts no slimnīcas, kas izsniegta pēdējo divu gadu laikā un apliecina hroniskas slimības esamību bērnam.

 

Personām nosūtījums vakcinācijai pret Covid-19 nav nepieciešams, ja;

  1. persona tiek vakcinēta ģimenes ārsta praksē;
  2. persona tiek vakcinēta, ja aprūpējamais hroniski slims bērns ir stacionēts Bērnu klīniskā universitātes slimnīcā;
  3. personai no manavakcina.lv/8989 ir informācija par datu esamību (personas bērnam ir hroniska slimība) vienotajā veselības nozares elektroniskajā informācijas sistēmas;
  4. persona  no manavakcina.lv/8989 vakcinācijas iestādē paraksta apliecinājumu, ka aprūpē bērnu ar hronisku vai imūnsupresējošu slimību un uzrāda medicīnisku dokumentu - konsultanta slēdzienu, izrakstu no slimnīcas, kas izsniegta pēdējo divu gadu laikā un apliecina hroniskas slimības esamību bērnam.
     

Apliecinājuma paraugs, ka persona aprūpē bērnu ar hronisku vai imūnsupresējošu slimību. Apliecinājuma paraugs

Citos gadījumos, ja persona aprūpē bērnu ar hronisku vai imūnsupresējošu slimību  Covid -19 vakcinācijai nepieciešams ārsta nosūtījums. Ja  ārsta rīcībā nav medicīnisko datu, kas apliecina bērna hroniskas slimības esamību, personai var lūgt uzrādīt citu ārstu sniegtos konsultāciju slēdzienus vai izrakstus, kas pamato hroniskas slimības esamību nosūtījuma izsniegšanai.