Ko darīt, ja esmu jau saņēmis pirmo "AstraZeneca" vakcīnu? Skaidro SPKC

No otrdienas, 16. marta, papildu piesardzības nolūkā uz laiku līdz divām nedēļām Latvijā apturēta vakcinācija ar "AstraZeneca" vakcīnu. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) sniedz atbildes uz biežākajiem jautājumiem.
Pauze vakcinācijas procesā uz divām nedēļām.

FOTO: Pexels.com

Pauze vakcinācijas procesā uz divām nedēļām.

Esmu saņēmis jau pirmo vakcīnas devu. Ja apturēs "AstraZeneca" lietošanu, vai man būs jāveic otra vakcinācija ar citu vakcīnu? Vai viss būs jāsāk no jauna?

Šobrīd nav zinātniski pārbaudīta iemesla un atļaujas jaukt vakcīnu ražotājus vienā vakcinācijas kursā. Tiklīdz Eiropas zāļu aģentūra paziņos izmeklēšanas rezultātus par to, vai pastāv cēloņsakarība starp "AstraZenecas" vakcīnu un tromboembolijas gadījumiem, Latvija lems par tālāko rīcību. 

SPKC arī norāda, ka Latvijas Imunizācijas valsts padome rekomendējusi "AstraZeneca" otro devu ievadīt 9 līdz 12 nedēļas pēc pirmās devas. Tuvāko divu nedēļu laikā, kamēr vakcinācija ar šo vakcīnu uz laiku ir apturēta, nevienam iedzīvotājam nav jāsaņem otrā deva. 
 

Man tuvākajā laikā bija paredzēta vakcinācija. Vai vakcīnu nesaņemšu?

Ģimenes ārsti un ārstniecības iestādes sazināsies ar visiem, kuriem bija plānotas vakcinācijas ar "AstraZeneca" vakcīnu šo divu nedēļu laikā, un vienosies par citu vakcinācijas laiku.

 

Vai pārtraukums ir visām "AstraZeneca" kravām?

Jā. 


Vai Latvija atteiksies no plānotajām "AstraZeneca" kravām?

Reklāma
Reklāma

Nē. Kravas saņems un uzglabās saskaņā ar rekomendācijām.Tiklīdz Eiropas zāļu aģentūra paziņos izmeklēšanas rezultātus par to, vai pastāv cēloņsakarība starp "AstraZenecas" vakcīnu un tromboembolijas gadījumiem, Latvija lems par tālāko rīcību.

Jāpiebilst, ka nav iespējams arī brīvprātīgi saņemt "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19. Vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki sociālajos tīklos steigušies reaģēt uz atbildīgo iestāžu lēmumu pagaidām apturēt "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19 izmantošanu Latvijā. Ļaudis pauž neapmierinātību par šo ierosinājumu un pieprasa iespēju brīvprātīgi vakcinēties tiem, kuri to vēlas.
 


Lēmums apturēt vakcināciju

Šobrīd Latvijā  ir vairāk nekā 10 000 neizlietotu "AstraZeneca" vakcīnas pret Covid-19 devu. Rekomendēts saglabāt vakcīnu atbilstošos apstākļos līdz būs pieejama papildu informācija par pārbaudēm.

Papildu piesardzības nolūkā Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), Imunizācijas valsts padome (IVP), Zāļu valsts aģentūra (ZVA) un Veselības inspekcija (VI) pirmdienas vakarā rekomendēja Latvijā uz laiku apturēt vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19.

 

Kā informēja ZVA, lēmums pieņemts, balstoties uz ziņojumiem no atsevišķām Eiropas Savienības valstīm par trombembolijas un līdzīgiem gadījumiem, kas novēroti dažādos laika posmos pēc vakcīnas saņemšanas.