Uz siltām zemēm par spīti pandēmijai! Tūrisma aģentūras gatavo skolēnu brīvlaika piedāvājumus, ārsti aicina — nelidojiet!

Tuvojoties skolēnu brīvlaikam, ko tik ļoti šogad gaida gan bērni, gan vecāki, aktivizējas arī tūrisma aģentūru un apdrošināšanas kompāniju piedāvājumi. Ja pirms gada ceļošanas aktivitātes martā un aprīlī gandrīz pilnībā apstājās slēgto robežu dēļ, tad šogad, neraugoties uz ārkārtas situāciju, robežas ir vaļā un ģimenes ir gatavas doties uz saulainākiem galamērķiem.
Iebraucot valsts teritorijā, noteikta obligāta 10 dienu pašizolācija, var gadīties, ka plānotais ceļojums ir īsāks nekā pašizolācijas laiks. 

FOTO: Shutterstock.com

Iebraucot valsts teritorijā, noteikta obligāta 10 dienu pašizolācija, var gadīties, ka plānotais ceļojums ir īsāks nekā pašizolācijas laiks. 

Portāls Mammamuntetiem.lv jautā, vai šobrīd, kad Latvijā līdz 6. aprīlim ir pagarināts ārkārtas stāvoklis un valdība oficiāli aicina neceļot, īpašie skolēnu brīvlaika piedāvājumi ceļošanai ir morāli atbalstāmi un ceļotājiem droši? 

 

Cilvēki ceļo — tā ir realitāte

Organizētā tūrisma piedāvātie galamērķi saules izslāpušajiem no Latvijas nav plašā izvēlē. Pieejamas ir tikai Ēģipte un Kanāriju salas, kur, neraugoties uz pandēmiju, tūrisma industrija turpina darbu un iebraucot valstī, nav jāpavada laiks pašizolācijā. Nokļūt turp var, lidojot no Viļņas un Tallinas lidostām ar tiešajiem reisiem, stāsta Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācija (ALTA) vadītāja Inga Kavaca.  
"Cilvēki ceļo, un tā ir realitāte. Ja salīdzina ar 2019. gadu, tad šobrīd tie ir tikai 10 - 15% no iepriekšējā ceļotāju skaita. Protams, ceļot šobrīd ir nedroši, bet riski ir jāizvērtē katram individuāli.  Daudzi ar Covid-19 jau ir izslimojuši, citi ir tikuši pie vakcīnām. Šiem cilvēkiem nav jāliedz iespēja atpūsties. Liela nozīme ir pašu atbildībai — vai pēc atgriešanās ievēro pašizolāciju; vai valstī, uz kuru ir aizceļojuši, netiekas ar vietējiem iedzīvotajiem, ievēro distanci, lieto maskas. Jāņem arī vērā, ka tūrisma nozarē tiek ievēroti ārkārtīgi augsti higiēnas standarti. Sākot no iekāpšanas brīža lidmašīnā ar negatīvu testu, lidojumu maskā, lidmašīnas gaisa filtrācijas sistēmu darbu, bagāžas dezinfekciju galamērķī un tīrību viesnīcās."

 

Visi plānotie skolas brīvlaika ceļojumi notiks caur Viļņas vai Tallinas lidostām, kur ceļošana nav liegta, atšķirībā no Rīgas, kur šādi lidojumi nav iespējami. 


ALTA, komentējot situāciju ceļošanas jomā kopumā, skaidro, ka visi plānotie skolas brīvlaika ceļojumi notiks caur Viļņas vai Tallinas lidostām, kur ceļošana nav liegta, atšķirībā no Rīgas, kur šādi lidojumi šobrīd nav iespējami. Latvieši dodas uz kādu no kaimiņvalstīm, lido no turienes "sasmelties saules",  atgriežoties Lietuvā vai Igaunijā, ar sauszemes transportu šķērso Latvijas robežu un dodas mājup. Lai arī Latvijā ir ieviests Covidpass, kas būtu jāpārbauda ikvienam, kas ieceļo Latvijā, šķērsojot sauszemes robežu vai izmantojot aviolidojumus, faktiski uz sauszemes robežas Covidpass tiek kontrolēts izlases kārtā, norāda tūrisma organizācijas pārstāve. Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijā uzskata, ka, atļaujot lidojumus caur Rīgu, kontrolēt ceļotāju plūsmu būtu daudz vieglāk un efektīvāk, bet ir tā, kā ir — ceļošana notiek, izmantojot kaimiņvalstu lidostas.  

 

Var piemērot arī administratīvo sodu

Reklāma
Reklāma

Latvijas Republikas Robežsardzes pārstāve Kristīne Pētersone norāda, ka robežas tiek uzraudzītas, bet lielāka loma tomēr ir pašu cilvēku godaprātam ievērot noteiktos ierobežojumus: “Protams, vienmēr atradīsies kāds, kas noteikumus pārkāps. Katru mazo ceļu vai taciņu pārbaudīt nevaram, nav arī atjaunota robežkontrole uz iekšējām robežām, tomēr lielos ceļus uzraugam regulāri. Īpašu vērību veltām tieši privātajam transportam.  Iebraucot Latvijā, jābūt aizpildītam Covidpass.lv dokumentam, jābūt negatīvam Covid-19 testam, un jānorāda, kāds ir atgriešanās iemesls, kuru robežsargs var pārbaudīt. Šobrīd robežas atļauts šķērsot tikai būtisku iemeslu dēļ, kas noteikti nav ceļojums uz Ēģipti nedēļas garumā. Tātad par epidemioloģisko noteikumu neievērošanu esam tiesīgi piemērot administratīvo sodu.” 
 

Bērnu ceļošana ārpus valsts ir bīstama, jo saslimstība bērnu vidū pasaulē  pieaug, distancēšanās un izvairīšanās no vīrusu saturoša aerosola ieelpošanas nav vienīgi atkarīga no ceļotāja gribas

   

Ceļot ar bērniem īpaši neiesaka

“Domāju, ka skaidri jāpasaka, ka bērnu ceļošana ārpus valsts ir bīstama, jo saslimstība bērnu vidū pasaulē  pieaug, distancēšanās un izvairīšanās no vīrusu saturoša aerosola ieelpošanas nav vienīgi atkarīga no ceļotāja gribas, bērniem  ir smagi un pat nāves gadījumi, kā arī risks iegūt multiorgānu iekaisuma sindromu  pēc vieglas vai asimptomātiskas slimības. Mēs nerekomendējam,” tā par plāniem ceļot pandēmijas apstākļos komentē Imunizācijas valsts padomes locekle, RSU Pediatrijas katedras vadītāja profesore Dace Gardovska. 


Ceļotgribētājiem jāatgādina, ka Latvijā pašlaik ir viena no visaugstākajiem saslimstības rādītājiem un pēc kumulatīvajiem rādītājiem šobrīd esam 3. vietā Eiropā. 

Daudzas valstis nosaka ierobežojumus ieceļošanai vai obligātu pašizolāciju, ja 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs ceļotāja mītnes zemē pārsniedz noteiktu skaitli. Latvijā tas ir 50, bet daudzas valstis balstās uz krāsu principu Eiropas Savienības vienotajā kartē, kur Latvija šobrīd iekļauta visbīstamākajā – tumši sarkanajā – zonā.  Piemēram, ja, iebraucot valsts teritorijā, noteikta obligāta 10 dienu pašizolācija, var gadīties, ka plānotais ceļojums ir īsāks nekā pašizolācijas laiks. 
Patlaban jau ap 90% pasaules valstu prasa iebraucējiem obligāti uzrādīt negatīvu Covid-19 testu, kas veikts ne vairāk kā 48 vai 72 stundas pirms izbraukšanas no savas mītnes zemes. Šāds tests jāuzrāda, arī atgriežoties Latvijā, tāpēc jārēķinās, ka ceļojuma laikā būs jāveic tests valstī, kurā atrodaties, jāiepazīstas ar noteikumiem, kā šo testu iespējams veikt, un jārēķinās ar papildu izdevumiem.