Starp šķirtajiem vecākiem sākusies cīņa par 500 eiro vienreizējo pabalstu; vēršas pat pie advokātiem

Lai ģimenes uzturēšanai paredzētos Covid-19 atbalsta 500 eiro pieaugušie neiztērē neliederīgi, piemēram, mirkļa vājuma pirkumos vai alkoholam, daudzviet Latvijā sociālie dienestu darbinieki jau ir sākuši pārrunas ar riska nelabvēlīgajām ģimenēm, vēsta TV3 Ziņas.
Starp šķirtajiem vecākiem sākusies cīņa par 500 eiro vienreizējo pabalstu; vēršas pat pie advokātiem

FOTO: Shutterstock.com

Daudzām no tām nekad iepriekš nav bijuši brīvi tērējami 500 eiro, tāpēc vajadzīgs sociālo darbinieku padoms lietderīgākam izlietojumam.

"Naudas summa, piemēram, par četriem bērniem var būt gana iespaidīga. Ja tev divi tūkstoši iekrīt makā pēkšņi un tiek kā dāvana es domāju, ka tā eiforija var būt absolūti jebkuram cilvēkam," saka Latvijas Sociālo darbinieku biedrības vadītāja Una Lapskalna.
 

Arī Rīgas sociālais dienests jau ir apzinājis potenciālās riska ģimenes, kurām ir problēmas ar finanšu pratību. "Šobrīd asistenti ir tie, kuri vecākiem skaidro vēl un vēl, kā vajadzētu tērēt šo naudiņu. Un ģimenes asistenti būs tie, kuri sekos līdzi, vai tiešām nauda ir iztērēta bērna vajadzībām, bērna interesēm, ģimenes labklājības celšanai," norāda Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve Linda Sausā.

Sankcijas par Covid-19 500 eiro nelietderīgu izlietošanu sociālie darbinieki gan nevar piemērot. "Protams, nav izslēgts, ka būs ģimenes, šāds risks pastāv, kuras izlietos saņemto naudu ne ģimenes labklājības celšanai, ne bērna interesēm, bet, diemžēl, citiem mērķiem, taču sociālais dienests sekos līdzi ģimenēm, turpinās veikts pārrunas," piebilst Linda Sausā.
 

Ģimenes asistenti būs tie, kuri sekos līdzi, vai tiešām nauda ir iztērēta bērna vajadzībām, bērna interesēm, ģimenes labklājības celšanai

Covid-19 atbalstu saņems tas no vecākiem, kuram noformēts bērnu kopšanas vai ģimenes valsts pabalsts. Tikmēr vairākās šķirtajās ģimenēs jau ir sākusies cīņa starp pieaugušajiem, kā sadalīt Covid-19 atbalsta 500 eiro, ja bērnu pārmaiņus audzina abi vecāki.

Argumenti nonākuši tik tālu, ka iesaistīti advokāti un būšot pat tiesvedības. Ir arī situācijas, kad 500 eiro ieskaitīs tam vecākam, pie kura patiesībā bērns ikdienā nedzīvo un tamdēļ iebildumus ceļ bērnu audzinošais vecāks. Sevišķi, ja tie ir vairāki bērni.

Reklāma
Reklāma

Advokātiem arī lūdz padomus, kā rīkoties, ja šķirtais vecāks 500 eiro dēļ tagad atsakās īslaicīgi maksāt uzturlīdzekļus. "Tagad, zinot, ka šis viens vecāks saņems no valsts tūlīt 500 eiro, parādās arguments – nu, klau, varbūt tad es tev tagad nemaksāju divus mēnešus. Šis 500 eiro tad ir nevis kā papildu bonuss, bet kļūst par uzturlīdzekļu aizvietotāju, kas nav pareizi. 500 eiro lielās kompensācijas mērķis bija ģimenes finansiālā stāvokļa papildus uzlabošana," saka vērināta advokāte Dana Rone.

Par pabalsta izmaksu atbildībā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra nevar iesaistīties strīdu risināšanā par 500 eiro sadalīšanu uz abiem vecākiem. Šķirtajām ģimenēm vienīgais variants – pieaugušie savā starpā vienojas un naudu sadala, vai vēršas tiesā.

"Pilnīgi noteikti būs ģimenes, kas nespēj savā starpā vienoties. Naudas summa ir pietiekami liela, lai par to uzsāktu tiesas procesu vai par naudas atmaksu vai arī, ja pāris mēnešus nebūs samaksāti uzturlīdzekļi, tad par uzturlīdzekļu parādu piedziņu," norāda Rone.

Šķirtajām ģimenēm vienīgais variants – pieaugušie savā starpā vienojas un naudu sadala, vai vēršas tiesā.

Daudzi gaida, ka Covid-19 atbalsta 500 eiro izmaksās reizē ar ģimenes valsts pabalstu vai bērnu kopšanas pabalstu ierastajos datumos, taču tā nebūs. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā informē, ka 500 eiro vienreizējs maksājums gaidāms marta beigās.

"Vēršu uzmanību vecākiem, ka nebūs tā, ka kontā, piemēram, ja ir trīs bērni būs uzreiz 1500 eiro vienā maksājumā. Būs tā, ka vienā dienā ieskaitīs, piemēram, 500 eiro un otrā dienā būs divi maksājumi par diviem citiem bērniem. Atsevišķi divi 500 eiro. Nebūs uzreiz viens maksājums par visiem bērniem kopā," norāda Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pārstāve Iveta Daine. Konkrēti datumi katram Covid-19 atbalsta saņēmējam vēl nav zināmi.