Vai pienākas 500 eiro, ja nesaņem maternitātes pabalstu?

Vai topošā māmiņa varēs saņemt valdības piešķirto vienreizējo atbalstu 500 eiro par bērniņu, ja viņai nepienākas maternitātes pabalsts? Bērniņa piedzimšana gaidāma marta vidū.
No bērna pirmās piedzimšanas dienas māmiņai ir tiesības pieprasīt bērna kopšanas pabalstu. Reizē ar to tiks piešķirts arī 500 eiro atbalsts par jaundzimušo.

FOTO: Shutterstock.com

No bērna pirmās piedzimšanas dienas māmiņai ir tiesības pieprasīt bērna kopšanas pabalstu. Reizē ar to tiks piešķirts arī 500 eiro atbalsts par jaundzimušo.

Uz mammas jautājumu, kas uzdots Latvijas Radio 1 raidījumā “Kā labāk dzīvot”, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Aiva Zīrāka atbildēja apstiprinoši: “Ja māmiņa nav strādājoša un viņai nav tiesības saņemt maternitātes pabalstu, tad no pirmās bērna dzimšanas dienas viņai ir tiesības saņemt bērna kopšanas pabalstu."

Tātad, ja bērns piedzimis līdz 6. aprīlim, jau no bērna pirmās piedzimšanas dienas māmiņai ir tiesības pieprasīt bērna kopšanas pabalstu. Reizē ar to tiks piešķirts arī 500 eiro atbalsts par jaundzimušo.


Eksperte arī norādīja, ka vairums vecāku šo atbalstu saņems līdz 31. martam, bet “būs cilvēki, kuri to saņems arī vēlāk”. Piemēram, jaunās māmiņas, kuras saņem maternitātes pabalstu, un tie vecāki, kuriem tiesības uz bērnu kopšanas pabalstu vai ģimenes valsts pabalstu radīsies par periodu no 1. marta līdz 6. aprīlim, bet pabalsts tiks pieprasīts vēlāk. 
Aiva Zīrāka minēja piemēru: “8. maijā tiek pieprasīts piešķirt bērna kopšanas pabalstu no 15. marta, jo bērniņš ir piedzimis 15. martā un no šī datuma ir tiesības sākt saņemt bērna kopšanas pabalstu. 8. maijā ir saņemts (VSAA) pieprasījums piešķirt šo pabalstu. Tad 30 dienu laikā tiks piešķirts arī 500 eiro atbalsts. Tas nebūs līdz 31. martam, bet būs pēc šī 8. maija.” 
Atgādinām, ka 500 eiro atbalstu var saņemt tikai tad, kad vecākam piešķirts bērna kopšanas pabalsts. 500 eiro izmaksu var gaidīt 30 dienu laikā pēc bērna kopšanas pabalsta piešķiršanas brīža.

Reklāma
Reklāma

Visu raidījumu klausies te:

https://lr1.lsm.lv/lv/raksts/ka-labak-dziivot/500-eiro-pabalsts-par-bernu-vsaa-parstaves-skaidro-sanemsanas-ka.a140662/

Saistītie raksti