Vairāk sienu – mazāk baktēriju: koronavīruss maina dizaina tendences

Pandēmija, visticamāk, mainīs ne tikai cilvēku sadzīvi un paradumus, bet pat dizainu un arhitektūru. Arvien biežāk izskan idejas, ka krīze pieliks punktu līdz šim tik populārajiem atvērtajiem birojiem. Distancēšanās kā norma varētu mainīt arī restorānu un citu sabiedrisko vietu dizainu, informē "TV3 Ziņas".

Lai samazinātu inficēšanās risku, visbiežāk tiek piesaukts viens risinājums: vairāk sienu, mazāk baktēriju.

FOTO: Shutterstock.com

Lai samazinātu inficēšanās risku, visbiežāk tiek piesaukts viens risinājums: vairāk sienu, mazāk baktēriju.

Daudzi arhitektūras un dizaina eksperti internetā pauž idejas par to, kādi izskatīsies biroji pēc pandēmijas, uzsverot tādas izmaiņas kā labāka gaisa filtrēšana, roku dezinfekcijas stendi, un pat darbinieku temperatūras mērīšanas iekārtas.

Lai samazinātu inficēšanās risku, visbiežāk tiek piesaukts viens risinājums: vairāk sienu, mazāk baktēriju. Tomēr tā saukto atvērto biroju “aizmūrēšana”  nav tik viegli izdarāma, uzsver arhitekte Zane Tetere.

“Tas vairs nav iespējams tīri tāpēc, ka bez komunikācijas jaunas idejas nevar rasties! Komunikācija vajadzīga starpdisciplināri, lai varam varam atrast jaunus risinājums. Parādās jautājums, kā to risināt drošā veidā,” norāda Tetere.

Pirmajā vietā tagad ir funkcionalitāte, rēķinoties, ka līdzīgi slimību uzliesmojumi var atkārtoties arī turpmāk.

Tieši stikla sienas, kas atdala strādājošos, bet ļauj sarunāties un komunicēt, pašreiz ir topa risinājums, bet virmo arī citas idejas. Pandēmijas dēļ mainās arī apdares materiālu mode. Pirmajā vietā tagad ir funkcionalitāte, rēķinoties, ka līdzīgi slimību uzliesmojumi var atkārtoties arī turpmāk.

“Audumu aizstāj ar mākslīgo ādu. Prasība ir pēc materiāliem, kurus ir viegli dezinficēt, kopt. Esmu redzējusi ļoti interesantas idejas, kas parādās dizaina blogos, organisko stikla kupolos iekārta distancēšanās un drošās ēšanas principus, kas izskatās atraktīvi un ļauj justies brīvi,” stāsta Zane Tetere.

Kamēr pārmaiņas vēl tikai briest, Latvijas birojos atgriežas rosība. Tiesa gan, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aicina darba devējus nemudināt strādājošos atgriezties ofisos. Tomēr, ja bez darba birojā neiztikt, jāatceras par drošības pasākumiem.

Reklāma
Reklāma

“Protams, būtu labi turpināt strādāt attālināti. Ja nav iespējams, jāievēro distancēšanās pasākumus – divi metri, mazgāšana, tīrīšana. Jo lielāka platība, jo labāk! Ne vairāk par 20 cilvēkiem, ne ilgāk par trim stundām,” atgādina SPKC pārstāve Rita Korotinska.

Pandēmijas izmaiņas dizainā vērojamas teju visur. Stikla sienas jau sāk izmantot restorāni Eiropā, tā piemēram, pamatīgu ažiotāžu radīja kāds Nīderlandes restorāns ar īpašām terases stikla būdiņām, radot gan jautājumus, cik ērti klientiem šādās “siltumnīcās” būtu uzturēties karstās vasaras dienās.

Avots: "TV3 Ziņas"