Braucam mājas ar jaundzimušo. Kas jāzina jaunajiem vecākiem Covid-19 pandēmijas laikā

Kopš brīža, kad pasaulē plaši izskanēja informācija par koronvīrusa epidēmijas sākumu Ķīnā, līdz aprīļa beigām, kad Covid-19 ir pārņēmis visu pasauli, ir mainījušās arī vadlīnijas, kā vispareizāk būtu jāorganizē jaunās māmiņas un jaundzimušā ikdienu  slimnīcā un mājās. 

Zīdaiņiem saslimšana visbiežāk notis asimptomātiski, proti, bez saslimšanas pazīmēm.

FOTO: Shutterstock.com

Zīdaiņiem saslimšana visbiežāk notis asimptomātiski, proti, bez saslimšanas pazīmēm.

Rīgas Dzemdību nama galvenā neonatoloģe Inese Bļodniece portālam Mammamuntetiem.lv pastāstīja, ka mediķi ir ļoti sekojuši tam, kā saslimšana tiek nodota jaundzimušajiem un zīdaiņiem. "Pirmkārt, jāuzsver, ka vienīgais veids, kā var inficēties jaundzimušais, ir gaisa pilienu ceļā. Ne esot mammas vēderā, ne caur placentu, ne caur mātes pienu konorvīruss nodoties nevar. Līdz šim pasaulē nav bijis fiksēts gadījums, kad piedzimst jau inficēts bērniņš.
Māte vīrusu uzklepojot vai uzšķaudot bērnam. Zīdaiņiem saslimšana visbiežāk notis asimptomātiski, proti, bez saslimšanas pazīmēm. 

Tāpat gribu uzsvērt, ka gan tad, ja mamma ir vesela, gan tad, ja ir Covid-19 pozitīvs, zīdīšana ir droša un ieteicama. Mātes piens ir ļoti nepieciešams arī tad, ja bērniņš piedzimst priekšlaikus vai ar iedzimtām veselības problēmām, tikai tad to ir jāatslauc un jādod no pudelītes. Vēl februārī, kad sākās uzliesmojums Ķīnā, bija ieteikums šķirt slimo mammu un zīdaiņa un nebarot ar krūti. Tagad rekomendācijas ir mainījušās. Ir hipotēzes, ka pienā ir antivielas, kas pasargā zīdainīti no inficēšanās. Turklāt, pat ja mamma ir slima, jaundzimušajam neviens nevar viņu aizstāt, tāpēc viņu šķiršana būtu liels emocionāls zaudējums bērniņam," skaidro neonatoloģe.

Izņēmums, protams, būtu tad, ja dzemdētājai vai nedēļniecei būtu smaga saslimšanas gaita, bet šādi gadījumi līdz šim pasaulē ir bijuši ļoti reti. 
    
Līdz šim Latvijā nevienā stacionārā vai dzemdību nodaļā nav bijusi neviens Covid-19 pozitīva dzemdētāja, bet ir bijušas sievietes, kuras atradās karantīnā, jo bija kontaktā ar saslimušo. Uz viņām attiecas īpaši piesardzības pasākumi, lai neinficētu personālu. 

Tomēr, ja šāds gadījums būtu Latvijas slimnīcā, tad jaundzimušais skaitītos kontaktpersona un uz viņu attiektos tie paši noteikumi, kā uz citiem cilvēkiem, kas ir bijuši kontaktā ar saslimušo. Proti, bērniņam būtu jāpavada 2 nedēļas karantīnā no brīža, kad mammai ņemtās analīzes uzrādītu, ka koronvīrusa klātbūtnes organismā vairs nav.  Izņemot mammu, citi ģimenes locekļi pie bērniņa iet nedrīkstētu. 
 

Ja mammai ir Covid-19 pozitīvs
Lai arī sievietes imunitāte grūtniecības laikā un pēc dzemdībām mainās, un teorētiski viņa vairāk ir pakļauta smagai slimības gaitai, praktiski visos gadījumos, kad saslimusi ir grūtniece vai dzemdētāja, Covid-19 norit viegli. 

Ja mamma ir slima, ir jāievēro paaugstināti higiēnas standarti. Mamma lieto sejas aizsargmasku, dezinficē rokas, regulāri tiek dezinficētas virsmas un vēdinātas telpas. Zīdainītim ar mammu nevajadzētu gulēt vienā gultā, bet pēc pabarošanas mazais jāliek atsevišķi, ievērojot 2 m no distanci no mammas. Ir atļauts uzturēties vienā istabā. 

 

Ar jaundzimušo noteikti ir jāiet ārā, bet nedrīkst pastaigu laikā biedroties ar citām mammām, kā to varēja darīt pirms vīrusa izplatības.

 

Reklāma
Reklāma


Šajā laikā mammai ir jāizvairās no cieša kontakta ar bērniņu. "Bučošana un mīļošana jāatliek līdz izveseļošanās brīdim, jo nedrīkst pieļaut, ka inficētais sekrēts nonāk uz bērna," skaidro Bļodniece. 


Kā no slimnīcas doties mājās 
Ārste noteikti neiesaka braukšanai mājās izmantot sabiedrisko transportu. Ja citu iespēju nav, tad braukšanu mājās var palīdzēt organizēt pilsētas sociālais dienests.
Tikpat slikta izvēle ir taksometrs, kur ir grūti nodrošināt atbilstošu tīrību un distancēšanos. 
Gadījumā, ja ģimenei pašai automašīnas nav, iespējams, ka to var aizņemies no draugiem.
Likt jaundzimušajam uz sejas aizsargmasku noteikti nevajadzētu. 

Lasi arī: Ārsti aicina nelietot aizsargmaskas zīdaiņiem un maziem bērniem. Tās var apdraudēt viņu dzīvību 


Mājās ar jaundzimušo 
Sākot no 24. aprīļa pilnīgi visus pacientus slimnīcu uzņemšanas nodaļās testē uz Covid-19. Tai skaitā arī grūtnieces un dzemdētājas. Pirms izrakstīšanas no slimnīcas sievieti un jaundzimušo netestē, pieņemot, ka inficēšanās iespējas, atrodoties slēgtā vidē, ir bijušas minimālas, un abi tiek izrakstīti no slimnīcas veseli.
Atvedot mājās, jāievēro tie paši noteikumi, kas noteikti pārējiem iedzīvotājiem, proti, roku mazgāšana, rokturu dezinfekcija, telpu vēdināšana. Speciāla pastiprināta dezinfekcija nav nepieciešama.

Ar jaundzimušo noteikti ir jāiet ārā, bet nedrīkst pastaigu laikā biedroties ar citām mammām, kā to varēja darīt pirms vīrusa izplatības.

Uz veikalu vēlams doties vienam ģimenes loceklim. Visus riskus izvērtēt ar "veselo saprātu". 
Ja kādam ģimenes loceklim ir klepus un citas saaukstēšanās pazīmes, viņam ir jāizolējas no mazuļa. Šie paši ieteikumi ir arī citu sezonālo vīrusu laikā. 

Saistītie raksti