Uz apmaksātām Covid-19 analīzēm varēs nosūtīt ne tikai pacientus ar akūtām elpceļu infekcijām

Turpmāk ģimenes ārsti varēs nosūtīt uz valsts apmaksātām Covid-19 analīzēm pēc vienošanās ar pacientu, proti, tiek atcelti iepriekšējie kritēriji, kas noteica, ka pacientam var nozīmēt Covid-19 testu tikai konkrētu nosacījumu gadījumā, otrdienas preses konferencē paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

FOTO: Shutterstock.com

Līdzšinējā kārtība paredzēja, ka ģimenes ārsts var nosūtīt uz Covid-19 analīzēm tikai konkrētos gadījumos pacientus ar akūtām elpceļu infekcijām un visus pacientus ar plaušu karsoni.

Otrdien pieņemts lēmums, ka tiks paplašinātas testējamo grupas, kurām valsts apmaksā Covid-19 testus. Turpmāk tiks atļauts neievērot iepriekš minētos nosacījumus, proti, pacients, sarunājot ar ģimenes ārstu, neatkarīgi no citiem apstākļiem varēs tikt nosūtīts uz valsts apmaksātu Covid-19 testu, skaidroja ministre.

Viņa mudināja ārstus īpašu uzmanību pievērst hronisko slimību pacientiem arī gadījumos, kad nav novērojama slimības gaitas saasināšanās.

Šis ministres mudinājums īpaši attiecas uz onkoloģijas, diabēta un sirds un asinsvadu pacientiem, kuriem saslimšana ar Covid-19 var radīt īpaši smagas sekas.

Šis ministres mudinājums īpaši attiecas uz onkoloģijas, diabēta un sirds un asinsvadu pacientiem, kuriem saslimšana ar Covid-19 var radīt īpaši smagas sekas.

"Tieši šīs grupas ir pakļautas smagākai slimības gaitai, un mūsu mērķis ir ar plašu testēšanas apjomu agrīni identificēt šādus saslimšanas gadījumus," uzsvēra Viņķele.

Iedzīvotāji tiek rosināti ziņot par gadījumiem, kad ģimenes ārsts nepamatoti atsaka pacientu pieteikt Covid-19 analīzēm. Ministre atgādināja, ka Covid-19 testi ir ārpus ģimenes ārstu izmaksām, jo tos pilnā apmērā sedz valsts.

Reklāma
Reklāma

"Aicinu iedzīvotājus būt aktīviem un ārstus - proaktīviem - un sūtīt uz [Covid-19] analīzēm arī brīvdienās. (...) Ja cilvēkiem brīvdienas ir, tad vīrusiem brīvdienu nav," mudināja politiķe.

Kā ziņots, līdz šim pacientiem ar akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmēm bija jāatbilst vismaz vienam no izvirzītajiem kritērijiem. Proti, pacientam bija jābūt vecākam par 65 gadiem, ar hronisku saslimšanu, jādzīvo kopā ar kādu, kurš atgriezies no ārzemēm vai arī jābūt epidemiologa noteiktam kontaktam ar Covid-19 pacientu, ar kuru nedzīvo kopā.

Tāpat kritērijos bija iekļauti pacienti ar imūndeficītu, kuri saņem imūnsupresīvu terapiju, un tie, kuru darba pienākumi ir saistīti ar augstu saslimšanas risku ar Covid-19, piemēram, strādā ar bērniem pirmsskolas izglītības iestādē.

Nosūtot pacientu uz valsts apmaksātām analīzēm ģimenes ārsts izveidos nosūtījumu e-veselības portālā vai nosūtījumu Centrālās laboratorijas mājaslapā, vai pieteiks pacientu zvanot.

Pēc nosūtījuma uz izmeklējumu saņemšanas 12 darba stundu laikā laboratorija piezvanīs pacientam un vienosies par laiku un vietu, kur analīzes nodot. Ja ģimenes ārsts izvērtēs, ka pacients pats nevar doties uz analīžu nodošanas punktu, analīzes veiks pie pacienta mājas.

No portāla: www.jauns.lv