"Covid-19": NMPD pacientus varēs novirzīt arī uz mobilo analīžu nodošanas punktu

Turpmāk pacientiem ar viegliem simptomiem būs iespēja nodot analīzes uz koronavīrusa izraisīto slimību “Covid-19” Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) mobilajā punktā, ierodoties tur ar personīgo automobili, informē Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests

Lai padarītu laboratorisko izmeklējumu veikšanu ātrāku un efektīvāku, tādējādi būtiski palielinot analīžu nodošanas iespējas iedzīvotājiem, kuriem ir aizdomas par saslimšanu ar “Covid-19”, no piektdienas NMPD ārkārtas tālruņa dispečeriem būs iespēja pacientus novirzīt uz mobilo analīžu nodošanas punktu.

Punkta darbību nodrošinās NMPD mediķi, savukārt, drošas un vienmērīgas cilvēku plūsmas nodrošināšanai, satiksmi uz vietas regulēs policijas darbinieki.

Nodot analīzes mobilajā punktā 113 dispečeri varēs nosūtīt tos pacientus, kuriem saslimšanas simptomi būs viegli, piemēram, kakla sāpes, neliels klepus un neliela temperatūra. Ja simptomi būs smagi – augsta temperatūra, elpas trūkums – vai pacientam nebūs privātā transporta, lai nokļūtu mobilajā analīžu nodošanas punktā, pie pacienta uz mājām kā jau līdz šim tiks nosūtīta NMPD mediķu brigāde vai laboratorijas speciālisti, kuri paņems analīžu paraugu.

Nodot analīzes mobilajā punktā 113 dispečeri varēs nosūtīt tos pacientus, kuriem saslimšanas simptomi būs viegli, piemēram, kakla sāpes, neliels klepus un neliela temperatūra. 

Lai mazinātu “Covid-19” izplatības risku, NMPD mudina iedzīvotājus nedoties uz analīžu nodošanas punktu bez iepriekšējas pieteikšanās un bez saslimšanas simptomiem. Laboratorisko izmeklējumu veikšanai teritorijā tiks ielaisti tikai pacienti ar savu automašīnu – ar kājām, sabiedrisko transportu vai taksometru ierasties ir aizliegts.

Analīžu nodošanas punkts LIC atradīsies nošķirti no kopējās pacientu plūsmas atsevišķā medicīniskajā teltī. Piektdien mobilais punkts sāks strādāt no plkst.12, bet tā darbalaiks turpmāk būs no plkst.9 līdz 22, un tas strādās arī nedēļas nogalēs. Dodoties uz šo punktu, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments, un pirms analīžu veikšanas pacienti tiks iztaujāti par saslimšanas simptomiem un ceļojumu vēsturi.

Reklāma
Reklāma

NMPD atgādina, ka saistībā ar “Covid-19” uz ārkārtas tālruni 113 ir jāzvana tiem cilvēkiem, kuri ir apmeklējuši “Covid-19” uzliesmojuma skartās valstis, proti, Nīderlandi, Lielbritāniju, Zviedriju, Norvēģiju, Beļģiju, Dāniju, ASV, Grieķiju, Islandi, Spāniju, Franciju, Vāciju, Šveici, Austriju, Itāliju, Japānu, Singapūru, Dienvidkoreju, Irānu vai Ķīnu. Atgriežoties no šīm teritorijām, 113 būtu jāzvana, ja ir parādījušies saslimšanas simptomi – paaugstināta temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, elpas trūkums.

Uz 113 jāzvana arī tiem cilvēkiem, kuri ir noteikti par “Covid-19” slimnieka kontaktpersonām un kuriem 14 dienu laikā pēc kontakta ar slimnieku parādās saslimšanas simptomi. Kontaktpersonas apzina un ar tām individuāli iepriekš sazinās Slimību un profilakses kontroles centra epidemiologs.

Savukārt ārpus Rīgas analīžu paraugu noņemšanai tāpat kā iepriekš vieglu simptomu gadījumā dosies laboratorijas speciālisti, ierodoties pie pacienta mājās. Bet, ja slimības simptomi būs smagi, pacients tiks nogādāts kādā no sešām reģionālajām slimnīcām – Ziemeļkurzemes reģionālo slimnīcu Ventspilī, Liepājas reģionālo slimnīcu, Vidzemes slimnīcu, Daugavpils reģionālo slimnīcu vai Rēzeknes slimnīcu.

Kā ziņots, piektdien visā Latvijā spēkā stājas ierobežojumi, kas noteikti ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju. Ārkārtējā situācija valstī izsludināta saistībā ar “Covid-19” izplatību un būs spēkā līdz 14.aprīlim ar mērķi ierobežot infekcijas izplatību.

Tikmēr visā pasaulē “Covid-19” gadījumu skaits 114 valstīs pārsniedzis 118 000, un no šīs slimības miruši vairāk nekā 4200 cilvēku, liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati.