Kādi drošības pasākumi jāievēro skolēnu brīvlaikā

​Pirmdien, 16. martā, Latvijas skolās sākas ikgadējais pavasara brīvlaiks, tomēr šogad, valstij atrodoties ārkārtas stāvoklī saistībā ar Covid-19 vīrusa pandēmiju, tas noritēs krasi atšķirīgi no citiem gadiem. Kā rīkoties un no kā izvairīties šajā skolēnu brīvlaikā? 

Droši var ieplānot pastaigas ārā, svaigā gaisā, piemēram, doties uz mežu vai jūru.

FOTO: Shutterstock.com

Droši var ieplānot pastaigas ārā, svaigā gaisā, piemēram, doties uz mežu vai jūru.

Šie jautājumi šobrīd raisa apjukumu daudziem vecākiem. Tādēļ noderīgu informāciju skolēnu brīvlaikam sniedz ģimenes ārste Zane Zitmane un farmaceite Zanda Ozoliņa.
 

Nē – sabiedriskām vietām, jā – pastaigām dabā

Parasti, plānojot skolēnu brīvlaiku, vecāki bieži vien ieplāno kādas izklaides, aktivitātes, braucienus, publisku pasākumu apmeklēšanu kopā ar bērniem... Taču kā rīkoties šobrīd, izsludinātās Covid-19 pandēmijas apstākļos? Vai drīkst apmeklēt, piemēram, kinoteātrus, teātrus, muzejus? Kā uzsver ģimenes ārste Z. Zitmane, šobrīd noteikti nevajadzētu ieplānot ceļojumus, jo vīrusa izplatība ir notikusi ļoti daudzās valstīs. Arī pie mums Latvijā vīruss ir ieceļojis un ir noticis arī inficēšanās gadījums tepat Latvijā uz vietas. Tādēļ ir jāievēro īpaša piesardzība. Šobrīd jebkura sabiedriska vieta – gan kinoteātri, gan muzeji un teātri – ir potenciāli bīstama. 

Ņemot vērā vīrusa straujo izplatību, vislabāk brīvlaikā sabiedriskas vietas neapmeklēt un izvairīties no lieliem pūļiem. Tomēr visu laiku nevajadzētu sēdēt mājās. Droši var ieplānot pastaigas ārā, svaigā gaisā, piemēram, doties uz mežu vai jūru.
 

Atlieciet visus ceļojumus!

Daudzi šajā laikā bija ieplānojuši ceļot uz ārvalstīm vai vismaz Baltijas valstu ietvaros. Tomēr Z.Zitmane uzsver, ka to noteikti nevajadzētu darīt, jo arī mūsu kaimiņvalstīs ir inficēšanās gadījumi. Tur, kur būs daudz cilvēku, tai skaitā viesnīcās, SPA kompleksos, izklaižu vietās, ir arī lielāka iespēja ar vīrusu inficēties.

Noteikti nevajag pārdzīvot par neizdevušos ceļojumu vai citām aktivitātēm, bet tā vietā ieplānot aktivitātes svaigā gaisā, piemēram, pastaigas gar jūru, pa mežu, dabas takām. Var doties arī uz laukiem, ja ir tāda iespēja. Un atcerēties par roku mazgāšanu un dezinfekciju – atgādina ārste.

 

Lasi arī: Pārgājiens kafijas un antidepresantu vietā. Kāpēc iet un kur meklēt labākos Latvijas pārgājienu maršrutus 
 

 

Vai bērnus drīkst pieskatīt vecvecāki?

Reklāma
Reklāma

Ģimenes ārste skaidro, ka šāda iespēja noteikti ir jāizvērtē katram individuāli, jo mēs nevaram būt droši, ka neesam inficējušies ar vīrusu, tādēļ, ja vecvecākiem ir hroniskas saslimšanas, piemēram, cukura diabēts, sirds mazspēja, astma, labāk viņus šobrīd neapciemot, jo, kā tas jau daudz kur ir izskanējis, gados vecāki cilvēki un cilvēki ar hroniskām saslimšanām vīrusu pārslimo smagāk un biežāk ar komplikācijām, kas diemžēl var būt arī letālas.



Farmaceita padoms

Farmaceite Zanda Ozoliņa apliecina, ka aptiekās ir jūtams cilvēku satraukums par vīrusu. Cilvēki arvien vairāk šajā laikā cenšas stiprināt savu imunitāti, ne tikai tāpēc, ka ir izveidojusies ārkārtas situācija, bet arī pavasara noguruma radīto seku dēļ. Par imunitātes spēcināšanu interesējas gan vecāki cilvēki, gan arī jaunā paaudze. Taču par bērnu veselību vecāki tomēr vairāk konsultējas ar ārstiem. Saistībā ar Covid-19 aptiekās cilvēki joprojām visbiežāk jautā pēc sejas maskām un roku dezinfekcijas līdzekļiem.
 

 

Lasi arī: Speciālists skaidro, vai sejas maska var pasargāt no koronavīrusa  


 

Farmaceite atgādina, ka gan bērniem, gan viņu vecākiem un vecvecākiem vispārējai imunitātes stiprināšanai svarīgs ir pilnvērtīgs uzturs, regulāra telpu vēdināšana, personīgā higiēna, atturēšanās no publisku pasākumu apmeklēšanas un atbildība pret pārējo sabiedrību! Ja cilvēks jūtas slims, ir jāpaliek mājās! Savukārt, ja ir aizdomas par inficēšanos ar Covid-19, nekādā gadījumā nav jādodas nedz uz aptieku, nedz citām sabiedriskām vietām, bet jāzvana Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam!
 

Izturieties atbildīgi pret savu un apkārtējo cilvēku veselību!