COVID - 19: Rīcības plāns, ja skolēns atgriezies no ceļojuma ārzemēs

Skolas brīvlaiks, kas šogad sākas 16. martā, tradicionāli ir laiks, kad ģimenes kopā ar bērniem dodas ceļojumos uz Itāliju un citiem Eiropas kalnu kūrortiem slēpot. Ņemot vērā vīrusa izplatīšanos, arī šo braucienu nepieciešamību būtu ļoti kritiski jāizvērtē, saka Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle.

 

Ja mācību laikā bērns dosies uz ārzemēm un kavēs skolu, tad nepieciešams rakstīt iesniegumu un iesniegt skolotājam zīmi par kavēšanas ilgumu un iemeslu.

FOTO: Shutterstock.com

Ja mācību laikā bērns dosies uz ārzemēm un kavēs skolu, tad nepieciešams rakstīt iesniegumu un iesniegt skolotājam zīmi par kavēšanas ilgumu un iemeslu.

Ieteikums nedoties ārpus Latvijas robežām ir rekomendējošs, tāpēc ģimenes joprojām ceļot drīkst. Tiesa, skolēniem un skolēnu ģimenēm ir jāņem vērā vairāki ierobežojumi, ar kuriem būs jāsaskarās, ja bērni (līdz 17 gadiem ieskaitot) ir atgriezušies no COVID-19 infekcijas skartajām teritorijām. 


Tiek rekomendēts 14 dienas no izbraukšanas brīža no COVID-19 infekcijas skartās teritorijas (pašlaik tās ir Lombardijas, Veneto, Emīlija - Romanja, Pjemonta reģioni Itālijā, Japāna, Singapūra, Dienvidkoreja, Irāna, Ķīna) neapmeklēt izglītības iestādi.  Vairāk par ceļošanas ieteikumiem epidēmijas laikā lasi šeit: Aktuāla informācija ceļotājiem par jaunā koronavīrusa izplatību pasaulē 

Ja nepieciešams, bērna līdz 14 gadu vecumam, vienam no bērna vecākiem uz šo laika periodu tiek izrakstīta darbnespējas lapa. Ja šo dienu laikā bērnam nav parādījušās augšējo elpošanas ceļu infekcijas simptomi, bērns var atgriezties izglītības iestādē ar ģimenes ārsta izziņu un attiecībā uz viņu nekādi papildu piesardzības pasākumi nav jāveic.


Ja bērnam, kurš atgriezies no COVID-19 infekcijas skartās teritorijas, 14 dienu laikā no izbraukšanas brīža no šīs teritorijas parādās akūtas infekcijas slimības simptomi, bet laboratoriskās izmeklēšanas rezultāts uz COVID-19 infekciju ir negatīvs, bērns tiek ārstēts kā jebkuras akūtas elpceļu infekcijas gadījumā un pēc 14 dienām no izbraukšanas brīža no COVID-19 infekcijas skartās teritorijas, ja vairs nav slimības simptomu var atgriezties izglītības iestādē ar ģimenes ārsta izziņu un attiecībā uz viņu nekādi papildu piesardzības pasākumi nav jāveic.


Ja bērns būs bijis ciešā kontaktā ar COVID-19 infekcijas pacientu, ko noteiks Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs, bērns atradīsies mājas karantīnā 14 dienas no izbraukšanas brīža no COVID-19 infekcijas skartās teritorijas.

Reklāma
Reklāma


Ja bērnam tiks konstatēta COVID-19 infekcija viņš tiks ārstēts atbilstoši veselības stāvoklim un atgriezīsies izglītības iestādē saskaņā ar ārstējošā ārsta norādījumiem pēc tam, kad būs atveseļojies. Visi pieaugušie pacienti ar aizdomām par koronavīrusu tiek nogādāti Latvijas Infektoloģijas centrā, bet bērni – Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.
 

Slimību profilakses un kontroles centrs  aicina ceļotājus, kuri atgriežas Latvijā no "Covid-19" skartajām teritorijām, turpmākās 14 dienas sekot savam veselības stāvoklim, un ja parādās kādi no elpceļu infekcijas simptomiem – paaugstinātā ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, apgrūtināta elpošana u. c., nekavējoties zvanīt "113" un informēt par simptomiem un ceļojumu.