Koronavīrusa simptomi un izpausmes - veikta 99 saslimušo pacientu analīze

Akadēmiskais medicīnas žurnāls "The Lancet" publicējis apkopojumu par 99 jaunā koronavīrusa gadījumiem Uhaņā, Ķīnā. Visi ārstēti Uhaņas slimnīcā un dati apkopoti 25.janvārī.

 

FOTO: Shutterstock.com

Kāda ir vīrusa ietekme uz ķermeni? Kādi ir simptomi? Kura cilvēku grupa ir visapdraudētākā? Kā vīrusu ārstē? Mediķu grupa Uhaņas slimnīcā sāk sniegt atbildes par noslēpumaino vīrusu, atklājot datus par 99 pacientiem, kuri slimnīcā ievietoti ar koronavīrusa saslimšanu.

Vīruss skar plaušas
Visiem 99 pacientiem tika konstatēts plaušu karsonis jeb pneimonija. Viņu plaušas bija iekaisušas, atsevišķās plaušu daļās sāka uzkrāties ūdens.

  • 82 pacientiem bija drudzis,
  • 81 pacientam bija klepus,
  • 31 pacientam bija elpas trūkums,
  • 11 pacientiem konstatētas muskuļu sāpes,
  • 9 pacientiem bija apjukums,
  • 8 pacientiem sāpēja galva,
  • 5 pacientiem bija sāpošs kakls.
     

 

Pirmie mirušie
Pirmie divi pacienti, kuri nomira, izskatījās šķietami veseli. Abi bija ilgstoši smēķētāji, tāpēc viņu plaušas, visticamāk, bija novājinātas. Pirmajam mirušajam - 61 gadu vecam vīrietim - ierodoties slimnīcā konstatēja plaušu karsoni. 

Viņš cieta no akūta elpas trūkuma - plaušas nespēj nodrošināt orgāniem pietiekami daudz skābekļa, lai uzturētu ķermeni dzīvu. Par spīti tam, ka viņš tika pievienots mākslīgās elpināšanas sistēmām, vīrietis nomira 11 dienas pēc nonākšanas slimnīcā.

Otrajam koronavīrusa upurim tika konstatēts arī akūts respiratorā distresa sindroms. Viņš tika pieslēgts pie mākslīgās plaušas jeb ECMO (ekstrakorporālā membrānu oksigenācijas sistēma) iekārtas, bet ar to nepietika. Viņš nomira no smagas pneimonijas un septiskā šoka.

Vēl 8 no mirušajiem tika konstatēta limfopēnija, 7 bija divpusējā pneimonija, 5 bija vecāki par 60 gadiem, trijiem konstatēja hipertensiju, bet vienam bija smagas smēķēšanas izraisītas veselības problēmas.

Mirst 10% saslimušo
25. janvārī, kad datu apkopošana par sasirgušajiem beidzās, no 99 pacientiem

  • 57 joprojām ārstējās slimnīcā,
  • 31 tika izrakstīts (infekcija atkāpās),
  • 11 pacienti nomira.
Reklāma
Reklāma

Par jaunā vīrusa (2019-nCoV) uzsliesmojuma centru tiek uzskatīta Uhaņas pilsēta un tajā notikušais jūras velšu tirgus. 49 no 99 pacientiem bijusi tieša saskarsme ar šo tirgu. 47 saslimušie tirgū strādāja, bet divi tam vienkārši bija gājuši cauri.
 

 

Lielākā daļa pacientu jau bija saslimuši ar kādu blakusslimību, kas, iespējams, padarījusi ķermeni jutīgāku pret vīrusu pavājinātu imūnfunkciju dēļ. 

 

40 pacientiem konstatētas sirds slimības vai bojāti asinsvadi,
12 pacientiem kontatēts cukura diabēts.

Visneaizsargātākie ir pusmūža vīrieši
Lielākā daļa no 99 pacientiem ir pusmūža vīrieši vecumā no 56 līdz 67 gadiem. Tomēr nesenākie dati liecina, ka arī sievietes biežāk inficējas, kā rezultātā dzimumi statistiski izlīdzinās.


Ir divi iespējamie izskaidrojumi, kāpēc vīrieši saslimst biežāk:
Vīriešiem ir lielāka iespēja saslimt smagi, tiktāl, ka nepieciešama stacionāra ārstēšana,
Vīrieši sociālo vai kultūras apsvērumu dēļ, iespējams, vairāk bijuši pakļauti vīrusa iedarbībai slimības uzliesmojuma sākumā.
Daktere Li Žanga, kura strādā slimnīcā, stāsta: "Mazāka sieviešu uzņēmība pret vīrusu infekcijām varētu tikt attiecināta uz aizsardzību no X hromosomas un dzimumhormoniem, kuriem ir svarīga nozīme imunitātes veicināšanā.”


 

No portāla Jauns.lv