Latvieši brauc uz Lietuvu pēc lētākas degvielas, apģērba un sadzīves precēm

Lietuvieši lētākas preces meklē Polijā, bet latvieši - Lietuvā. Pierobežas tirdzniecības centros Lietuvā lētākas esot pat Latvijā ražotās preces. Tāpat arī ietaupīt varot, iepērkoties Lietuvas tirgos un degvielas uzpildes stacijās. Savukārt pasta pakalpojumi esot pat vairākas reizes lētāki nekā Latvijā, ziņo Lietuvas televīzija LRT.

 

Latvieši brauc uz Lietuvu pēc lētākas degvielas, apģērba un sadzīves precēm

FOTO: Shutterstock.com

"Pārtikas produkti, degviela, sadzīves preces, santehnika un citas remontam un mājām vajadzīgas lietas. Šeit viss ir lētāk," televīzijai LRT saka kāda iedzīvotāja.

Lietuvas tirgotāji savukārt priecājas, ka pieaug apgrozījums. "Vietējie lietuvieši ienes varbūt pat mazāk naudas. Jo viņi brauc iepirkties uz Poliju, jo pie mums ir par dārgu," LRT televīzijai atzīst kāds Lietuvas uzņēmējs.

Par apgrozījuma pieaugumu priecājas arī Latvijas pierobežas mazpilsētas Jonišķu pasta priekšniece Vilma Paulauskiene: "Latvijā pasta sūtījumi ir divarpus reižu dārgāki, tāpēc viņi labprāt izmanto Lietuvas pasta pakalpojumus. Un brauc pie mums 2-3 reizes nedēļā. Mūsu pasta peļņa pieaugusi par 300 procentiem."   

Uz Lietuvu latvieši brauc ne vien pirkt sadzīves preces, bet arī izmantot veselības un medicīnas pakalpojumus. Tomēr Jonišķu rajona mērs Vitālijs Gaiļus (Vitalijus Gailius) atzīst, ka "saistībā ar medicīnas pakalpojumiem, nekomerciāliem pakalpojumiem un primārās veselības aprūpes pakalpojumiem ir jānoskaidro viņu vēlmes un jādiskutē ar Veselības ministriju, vai ir iespējams šos pakalpojumus sniegt", vēstī LRT televīzija.

Reklāma
Reklāma

Šajā jomā solis uz priekšu sperts pagājušajā gadā, kad Lietuva ar Latviju ratificējusi vienošanos par neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu pierobežas apvidū. Mediķi var sniegt palīdzību citas valsts teritorijā 20 kilometrus no valsts robežas.

Ekonomisti apgalvo, ka latvieši ar savu iepirkšanos lielu labumu Lietuvas ekonomikai gan nedod, tomēr vismaz daļēji kompensējot lietuviešu iepirkšanos Polijā, vēstī Lietuvas televīzija LRT.


No portāla Jauns.lv