Šorīt mirusi izcilā latviešu māksliniece Džemma Skulme

Šorīt 94 gadu vecumā mūžībā devusies māksliniece Džemma Skulme, atsaucoties uz gleznotājas dēla Jura Dimitera teikto, portālam Jauns.lv apliecināja dziesminieks Kaspars Dimiters.

Džemma Skulme dzimusi 1925.gada 20.septembrī.  Foto no Izdevniecības Rīgas Viļņi arhīviem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Džemma Skulme dzimusi 1925.gada 20.septembrī. Foto no Izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīviem.

Pēc gūžas operācijas māksliniece vairs neizgāja sabiedrībā, jo grūtības sagādāja pārvietošanās. 8. jūlijā Skulmes kundze bijusi apņēmības pilna klātienē pagodināt Valsts prezidenta Egila Levita inaugurācijas ceremoniju Nacionālajā bibliotēkā, bet diemžēl tālāk par friziera salonu viņa netika – ceļoties no krēsla, sareiba galva, sekoja kritiens un gūžas locītavas lūzums. Vēlreiz māksliniece nokļuva slimnīcā 21. augustā, kad savās mājās, zaudējot līdzsvaru, krita un guva traumu. Tā nu piedzīvotas divas operācijas ar mazliet vairāk nekā mēneša starpību.

Žurnālam "Kas Jauns" māksliniece toreiz atklāja: “Pati biju pie vainas, paļāvos, ka pēc pirmās operācijas jau varu iet, bet patiesībā stingri neturējos. Par to, kā ar mani šeit apietas, varu teikt tikai vislabākos vārdus. Tagad manas kājas noliktas pār gultas malu. Jātur un jāvingro kopā ar fizioterapeitu. Neko nepadarīsi, jāturas.”

Informāciju par atvadīšanos no mākslinieces publiskos vēlāk.

"Ceram, ka Dievs viņu pieņems pie sevis," aģentūrai LETA paudis gleznotājas mazdēls Jānis Skulme.

Skulme dzimusi 1925.gada 20.septembrī gleznotāja Oto Skulmes un tēlnieces Martas Skulmes ģimenē. 1949.gadā viņa absolvējusi Latvijas valsts Mākslas akadēmijas (tagad Latvijas Mākslas akadēmija) Monumentālās glezniecības nodaļu. Tāpat 1949.gadā viņa sākusi piedalīties izstādēs, strādājusi monumentālās glezniecības, plakātu mākslas, grāmatu mākslas jomā.

 

Reklāma
Reklāma

Izsakām līdzjūtības Džemmas Skulmes tuviniekiem.

 

Informācijas avots: Jauns.lv