Gaidot lielo VID izlozi, čeki var izbalēt - un tad laimestu neredzēt

Tie, kas piedalās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rīkotajā čeku loterijā, drīzumā saskarsies ar problēmu – ilgstoši saglabāt čeku nevainojamā izskatā ar skaidri izlasāmu informāciju ir visai grūti.

 

Tā izskatās čeks, kas dažus mēnešus glabāts makā – var tikai izburtot, ka kaut kas nopirkts februārī. Makā labāk čekus neglabāt, jo druka noberzīsies. (Foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tā izskatās čeks, kas dažus mēnešus glabāts makā – var tikai izburtot, ka kaut kas nopirkts februārī. Makā labāk čekus neglabāt, jo druka noberzīsies. (Foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva)

Lai piedalītos, čeks, biļete vai kvīts par vismaz pieciem eirojāreģistrē vietnē cekuloterija.lv. Rīkotāji, izmantojot gadījuma skaitļu ģeneratoru, katru mēnesi izlozēs vienu naudas balvu 10 000 eiro apmērā, trīs pa 5000 eiro un 50 balvas pa 100 eiro. Neko nevinnējot, čekus nevajag izmest, jo būs arī gada izloze – tikai līdz tam laikam tie var būt neglābjami izbalējuši.

 

Galvenais ir turēt šos papīrus tumsā, apstākļos, kuros uzdrukātā informācija neizbalos vai nenoberzīsies. Tinte uz čekiem ir ļotinenoturīga un neiesūcas papīrā.

Lai čeku pieņemtu izlozei, uz tā jābūt redzamam nodokļu maksātāja reģistrācijas numuram, kases aparāta numuram, čeka numuram, pirkuma summai, ieskaitot PVN, datumam un jānorāda arī savs mobilā telefona numurs – veiksmes gadījumā pienāks īsziņa. Dalībai mēneša loterijā drīkst iesniegt tikai attiecīgajā mēnesī saņemtos čekus, piemēram, jūlijā tikai ar jūlija datumu. Laimētājam būs jāuzrāda konkrētais čeks taustāmā veidā, ar, piemēram, fotogrāfiju nepietiks. Izņēmums ir Elektroniskās deklarēšanas sistēmā skenētā veidā iesniegtie čeki, ko dara, lai atgūtu daļu nodokļu par veselības un izglītības pakalpojumiem. “Diemžēl attaisnojuma dokumentu, kurš saplēsts vai tik stipri izbalojis, ka informācija uz tā ir neizlasāma, loterijai reģistrēt nav iespējams,” norāda VID Sabiedrisko attiecību daļā.
 

Reklāma
Reklāma

Kā mēnešiem ilgi saglabāt čekus? 
Varbūt to zina ieteikt profesionāļi, kas glābj no laika zoba senus pergamentus? Rokrakstu, dokumentu, grāmatu un citu papīra izstrādājumu restauratore Dace Dubrovska atzīst: “Jāteic, ka īpaši daudz padomu, kā paildzināt čeka dzīvildzi, nav. Galvenais ir turēt šos papīrus tumsā, apstākļos, kuros uzdrukātā informācija neizbalos vai nenoberzīsies. Tinte uz čekiem ir ļoti nenoturīga un neiesūcas papīrā.”

 

No portāla Jauns.lv