Negaidīts pavērsiens 4 promiļu reibumā dzimušās meitenītes lietā: māte tomēr vēlas viņu audzināt pati

Sieviete, kura pirms dažām dienām Klaipēdā (Lietuvā) pasaulē laida mazuli smagā 4 promiļu alkohola reibumā, bērnu tiesību speciālistiem pavēstījusi, ka mājās vēlas atgriezties kopā ar jaundzimušo meitu. Pagaidām gan abas vēl ir slimnīcā, un mātes un meitas veselības stāvokli rūpīgi uzrauga mediķi, turklāt bērna veselībā jau redzamas augļa alkohola sindroma sekas, vēstī Delfi.lt.

 

Jau tagad ir redzamas sekas bērna veselībai

FOTO: Shutterstock.com

Jau tagad ir redzamas sekas bērna veselībai

Bērns joprojām atrodas Jaundzimušo reanimācijas un intensīvās terapijas nodaļā, un arī sievietei, kura dzemdēt ieradās 2 promiļu alkohola reibumā, veselības stāvoklis joprojām ir sarežģīts.

Tomēr viņa jau sākusi plānot došanos mājup un paziņojusi bērnu tiesību uzraugiem, ka brauks uz Telšiem, kur kopā ar savu dzīvesbiedru īrē istabu.
 

Meitenei ir iedots vārds un mammas uzvārds. Par tēti ziņu nav
Klaipēdas bērnu tiesību nodaļas vadītāja Rasa Bekēžiene portālam Delfi.lt apstiprinājusi, ka otrdien meitene ir piereģistrēta, viņai ir iedots vārds un mātes uzvārds. Par bērna tēvu māte neko nav teikusi.

Bērnu tiesību speciālisti arī novērtējuši riska līmeni, ja bērns augtu ar mammu. Šajā gadījumā konstatēts II riska līmenis, t.i. aizdomas, ka bērna drošībai, veselībai un dzīvībai draud briesmas 

Bērnu tiesību speciālisti arī novērtējuši riska līmeni, ja bērns augtu ar mammu. Šajā gadījumā konstatēts II riska līmenis, un visa šī informācija tikšot nodota mātes dzīvesvietas Telšu bāriņtiesai. II riska līmenis jau nozīmē aizdomas, ka bērna drošībai, veselībai un dzīvībai draud briesmas, un šādos gadījumos bērns jau tiekot atņemts vecākiem vai aizbildņiem un notiek vēršanās tiesā, lai atļautu to darīt.

Pēc Bekēžienes Lietuvas medijiem teiktā, ir iecerēts vērsties tiesā, taču vienlaikus tikšot arī darīts viss, lai mātei būtu dota iespēja audzināt mazulīti pašai, ja viņas pašreizējā apņemšanās patiešām ir patiesa un no sirds. 
 

Sievietei ir pusaudze meita, par kuru māte neinteresējas
Tiesa, patlaban ne mātei, ne mazajai veselības stāvoklis ne tuvu nav tāds, lai viņas pamestu slimnīcu, turklāt mediķiem ir šaubas par sievietes spēju audzināt bērnu, jo uzvedība rada aizdomas, ka viņai nav sociālo iemaņu.

4 promiļu reibumā piedzemdētā meitene nav šīs sievietes pirmais bērns. Viņai jau ir pusaudze meita, kas aug Anīkšķu aprūpes namā. Māte viņu neapciemo un nav arī izteikusi vēlmi atgūt savu vecāko meitu.

Reklāma
Reklāma


Jau redzamas sekas zīdainīša veselībā
Jau, mazajai nākot pasaulē 4 promiļu reibumā, tika prognozēts, ka tas atstās sekas uz viņas veselību. Tagad, pēc Lietuvas LNK ziņu vēstītā, jau redzamas sekas bērna uzvedībā. Zīdainis ir ļoti nemierīgs, tāpēc ārstiem bieži nākoties viņu šūpot un nēsāt uz rokām. Dažbrīd bērns pārtraucot raudāt, taču kopumā ir ļoti nervozs. Mazajai ir arī infekcijas pazīmes un abstinence. Mediķi joprojām cenšas iztīrīt viņas ķermeni no alkohola, vēstī LNK ziņas.

"Smaka vairs nav jūtama kā sākumā, taču zīdaiņu organismu atbrīvot no alkohola ir daudz grūtāk nekā pieauguša cilvēka," Lietuvas medijiem atklājis Klaipēdas universitātes slimnīcas vecākais ārsts Vinss Janušonis.

Ģenētiķi atzīst, ka augļa alkohola sindroma dēļ bērna asinīs ir visas šim sindromam raksturīgās pazīmes. Tāpat mediķi novērojuši, ka mazajai meitenei ir mikrocefālijas pazīmes. Arī sejas vaibsti ir raksturīgi šim sindromam, un nav šaubu, ka tam būs iespaids uz bērna turpmāko attīstību. Mikrocefālija nozīmē - maza galva, pārāk maz smadzeņu, cieš noteiktas smadzeņu struktūras, Lietuvas medijiem skaidro ģenētiķe Jūrate Kasnauskiene. Sekas tam var būt intelektuālās attīstības traucējumi, augšanas, attīstības un uzvedības traucējumi.

Jauns.lv jau ziņoja, ka Klaipēdas universitātes slimnīcā pirms dažām dienām pasaulē nākusi meitenīte smagā alkohola reibumā - bērnam asinīs konstatētas 4 promiles alkohola. Šāda deva pat pieaugušam cilvēkam var būt nāvējoša. Šis ir viens no sarežģītākajiem gadījumiem Lietuvas medicīnas vēsturē. Sieviete dzemdību nodaļā nogādāta piedzērusies, ārsti cīnījās par abu dzīvību. Mediķiem ir aizdomas, ka topošā māte dzērusi visu grūtniecības laiku.

 

 

No portāla Jauns.lv

Saistītie raksti