Ņujorkas piepilsēta pieņem skarbus noteikumus: pret masalām nevakcinētiem bērniem liedz apmeklēt publiskas vietas

ASV Ņujorkas štata piepilsētā Roklendā uz 30 dienām pieņemti visai bargi noteikumi, lai ierobežotu masalu plašo izplatību, proti, nepilngadīgām personām, kuras nav vakcinētas, masalu uzliesmojuma laikā liegts atrasties publiskās vietās, ziņo CNN. 

 

Masalu uzvaras gājiens visā pasaulē jau kļūst par epidēmiju

FOTO: Shutterstock.com

Masalu uzvaras gājiens visā pasaulē jau kļūst par epidēmiju

Skarbie noteikumi pieņemti, mēģinot ierobežot masalu uzliesmojumu, kas sākās oktobrī. Apgabalā konstatēti 153 saslimšanas gadījumi. (Piepilsētā dzīvo ap 328 868 iedzīvotāju). 

Piepilsētas varas pārstāvis atzinis, ka tā nav nevakcinēto cilvēku sodīšana - “Tas ir mēģinājums iedrošināt ikvienu uz vakcinēšanos, lai izbeigtu šo masalu krīzi.”. Varas pārstāvji gan mierina, ka aizliegums attiecas uz izglītības iestāžu, baznīcu, veikalu, sabiedriskā transporta un pasākumu apmeklēšanu, taču ārā, tostarp bērnu laukumos, nevakcinētie bērni atrasties drīkstēs. 

“Likums Veselības aprūpes dienestiem ļauj īstenot kontroles pasākumus, reaģējot uz kādas slimības plašu uzliesmoju,” uzsvēris ASV Slimību un profilakses centra pārstāvis Džeisons Makdonalds. 

 

Piepilsētas varas pārstāvis atzinis, ka tā nav nevakcinēto cilvēku sodīšana - “Tas ir mēģinājums iedrošināt ikvienu uz vakcinēšanos, lai izbeigtu šo masalu krīzi.”

Šis ir jau sestais mēnesis, kopš plašā masalu uzliesmojuma Roklendas apgabalā un tas ir garākais masalu uzliesmojums ASV kopš 2000. gada. 

Aizliegums gan neattiecas uz pilngadīgām personām, jo apgabala varas pārstāvji nevar nevienu atturēt no došanās uz darbu. Taču arī nevakcinēti pieaugušie tiek rosināti tomēr saņemt vakcīnu. 

Reklāma
Reklāma

Masalas ir ļoti lipīga akūta vīrusu infekcijas slimība, kas izplatās gaisa pilienu, kā arī tieša kontakta ceļā. Iespējamība saslimt ar masalām ir jebkuram neimūnam cilvēkam (iepriekš nav vakcinēts pret masalām vai nav slimojis ar masalām), kurš ir nonācis kontaktā ar saslimušo vai uzturējās telpās, kurās pēdējo divu stundu laikā atradies masalu slimnieks. Masalas var būt ļoti nopietna slimība, jo tās var norisēt ar smagām komplikācijām. Vakcinācija ir vienīgais efektīvais masalu profilakses pasākums, lai novērstu saslimšanu ar masalām.  

 

 

No portāla Jauns.lv

Saistītie raksti