VID aicina attaisnoto izdevumu čekus par pagājušo gadu iesniegt jau tagad

Ienākumu deklarācija būs jāiesniedz gandrīz visiem iedzīvotājiem, kas 2018. gadā saņēma algu vai tai pielīdzināmus ienākumus. Iesniedzot deklarāciju, tiks noteikts, vai pērn veidojusies nodokļa pārmaksa vai nodoklis jāpiemaksā, jo ir pagājis pirmais nodokļu reformas gads, kurā ieviests progresīvais nodoklis un īpašā kārtībā piemērots diferencētais neapliekamais minimums. Ja bijuši attaisnotie izdevumi par ārstniecību un izglītību, Valsts ieņēmumu dienestam čekus var aizsūtīt jau līdz 1. martam, kad sākas deklarāciju iesniegšana. Kā tas izdarāms, skaidro VID speciālisti.

FOTO: Shutterstock.com

Iepriekšējo gadu pieredze rāda, ka daudzi steidz iesniegt deklarāciju jau marta pirmajās dienās – steigā patērē daudz laika, ne vienmēr viss uzreiz izdodas, elektroniskie sakari mēdz “bremzēt”, kad desmitiem tūkstošu iedzīvotāju vienlaikus stundām ilgi “buras” ar izglītības un medicīnas maksājumu čeku pievienošanu deklarācijai.

Aizsūtīt VID čeku, kolīdz ir samaksāts par pakalpojumu, kam ir attaisnoto izdevumu statuss, augu gadu var jau kopš 2016. gada jūlija, izmantojot mobilo telefonu. 
Mobilā lietotne “Attaisnotie izdevumi” izveidota, lai atvieglotu gada ienākumu deklarācijas D4 pielikuma “Attaisnotie izdevumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem” aizpildīšanu.
 

Lasi arī: VID īpašā aplikācija "Attaisnotie izdevumi". Vai tā ir ērta un kā tā strādā? 
 

Vienāršoti sakot, ar šo aplikāciju jebkurā brīdī var aizsūtīt savus čekus EDS. Tie nonāks čeku krātuvē (EDS atrodas sadaļā “Attaisnoto izdevumu dokumenti”), un jums vairs nebūs jāraizējas, ka tie varētu pazust vai izbalēt. Turklāt, fotografējot čekus mobilajā lietotnē, fotogrāfija vienmēr būs EDS piemērotā izmērā.
 

Par 2018. gadu var būt gan pārmaksa, gan piemaksa
Kopš 2018. gada likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir būtiskas izmaiņas gan neapliekamā minimuma piemērošanā, gan attaisnotajiem izdevumiem. Par 2018. gadu iesniedzamām deklarācijām ir jauni Ministru kabineta noteikumi. 

No pagājušā gada mainītas medicīnas un izglītības attaisnoto izdevumu normas – par 2018. gadu var deklarēt 600 eiro izdevumus par sevi un tikpat par katru ģimenes locekli, taču ar nosacījumu, ka attaisnotie izdevumi nepārsniedz 50% no strādājošā gada apliekamajiem ienākumiem. Šajā summā iekļauti visa veida attaisnotie izdevumi – vizītes pie ārstiem speciālistiem, analīzes, zobārsta pakalpojumi, maksa par augstskolu, interešu izglītības pulciņiem utt. Līdz ar to deklarāciju aizpildīt ir vienkāršāk.

Ja izdevumi vienai personai pārsniegs 600 eiro, EDS tos automātiski pārcels uz nākamo gadu. Ja čeki iesūtīti iepriekš, tas būs redzams, sākot aizpildīt deklarāciju. Piemēram, ja par meitas studijām augstskolā samaksāti 1200 eiro, no šīs summas kā pārmaksāto nodokli var atgūt 120 eiro (IIN 20% no 600). Pārējā maksājuma daļa pārcelsies uz nākamo gadu.

Līdzko būs aizpildīta deklarācija, uzreiz redzēsiet paziņojumu, vai izveidojusies nodokļa pārmaksa vai piemaksa. Tātad – vai nu valsts par 2018. gadu iedzīvotājam atdos pārmaksāto nodokli, vai arī viņam būs radies parāds. Gadījumā, ja nodoklis jāpiemaksā, piemaksājamo summu var samazināt, pievienojot deklarācijai čekus, kvītis, bankas rēķinus par attaisnotajiem izdevumiem. Maksājamā summa samazināsies par attaisnoto izdevumu summu.
 


Ņem vērā: 

Reklāma
Reklāma
  • Lai atgūtu pārmaksāto nodokli par attaisnotajiem izdevumiem – izglītības un medicīnas pakalpojumiem, jāiesniedz gada ienākumu deklarācija. Maksājumu čekus var aizsūtīt VID jau pirms deklarācijas iesniegšanas.
     
  • Tad, kad pienāks deklarācijas iesniegšanas laiks, atverot elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) savu deklarāciju, iepriekš sagatavotie čeki par attaisnotajiem izdevumiem jau būs pievienoti no čeku krātuves. Tātad deklarācijā jau būs visa informācija. Tas ļaus ietaupīt deklarācijas aizpildīšanai nepieciešamo laiku, turklāt vienkāršos procesu.
     
  • Deklarācija par 2018. gadu būs aizpildāma divos veidos – vienkāršotā un detalizētā. Ja nodokļu maksātājam ir bijuši tikai attaisnotie izdevumi (paša, ģimenes locekļu), piemērojams 2018. gada diferencētais neapliekamais minimums, atšķirīgas iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes (20%, 23%, 31,4%), varēs aizpildīt vienkāršoto deklarācijas versiju.
     
  • Detalizēta deklarācija būs jāaizpilda tiem nodokļu maksātājiem, kam ir bijusi ne tikai alga, bet arī citi ienākumi, par kuriem nodoklis nav ieturēts. Arī detalizētajā deklarācijā attaisnoto izdevumu čeki, ja tie būs iesūtīti EDS pirms deklarācijas iesniegšanas, būs jau iekļauti.
     
  • Nosūtīt EDS čekus par izglītības un ārstniecības pakalpojumiem var divos veidos – izmantojot mobilo lietotni “Attaisnotie izdevumi” vai datorā izmantojot EDS sākumekrānā pieejamo sadaļu “Attaisnoto izdevumu dokumenti”.
     

 

Visu rakstu var izlasīt portālā LVportāls.lv