Vilinošie Igaunijas bērnu pabalsti noveduši līdz finansiālai krīzei Valku

Igaunijas bērnu pabalsti noveduši līdz finansiālai krīzei Valku, jo daudzi valcēnieši lielākas bērnu naudas un darba iespēju dēļ deklarē dzīvesvietu otrpus robežai, Valgā, lai gan patiesībā joprojām dzīvo Valkā, raksta Dienvidigaunijas reģionālais laikraksts “Louna-Eesti Postimees”, kas arī pievērsis uzmanību sasāpējušajai kaimiņu problēmai, vēsta portāls LA.lv

Valga ziemā.

FOTO: Shutterstock.com

Valga ziemā.

“Saskaņā ar jaunākajiem datiem šādu cilvēku jau ir aptuveni 1300,” pastāstījusi laikraksta “Ziemeļlatvija” žurnāliste Inga Karpova. “Visi viņu nodokļi aizplūst uz Igauniju, līdz ar to Valka zaudē lielu naudu.”

Pēc viņas teiktā, šai parādībai ir divi galvenie iemesli. Pirmais ir Igaunijas bērnu pabalsti, kas ir krietni lielāki nekā Latvijā.

“Latvijā ģimene ar trim bērniem mēnesī no valsts saņem 134 eiro, kamēr Igaunijā – 500 eiro. Starpība tiešām ir liela,” spriedusi Karpova. Otrs iemesls, kādēļ valcēnieši deklarējas Valgā, ir izredzes vieglāk atrast darbu.

Līdz ar to lielākā daļa nodokļu aizplūst uz Valgas kasi, bet Latvijas pusē esošo pašvaldības iestāžu, tai skaitā bērnuzārzu un skolu uzturēšanai nepietiek finanšu līdzekļu. 

Reklāma
Reklāma