Mammamuntetiem.lv aicina speciālistus, vecākus un organizācijas uz diskusiju par dzemdes kakla vakcīnu

Diagnozi “dzemdes kakla vēzis” ik gadu izdzird aptuveni 260 sievietes Latvijā. Saslimstības gadījumu skaits, rēķinot uz 100 000 sievietēm, Latvijā ir 22 – 23. Tas ir 8. augstākais rādītājs Eiropā.  

Foto: Jānis Saliņš

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Jānis Saliņš

Salīdzinoši, piemēram, Lielbritānijā vai Somijā, kur profilaktiskie pasākumi darbojas daudz efektīvāk, šis skaitlis ir 6 – 7. Skumjākais ir tas, ka Latvijā dzemdes kakla vēzis visbiežāk tiek diagnozticēts novēloti, tāpēc mums ir  piektais augstākais mirstības rādītājs Eiropā.

 

Atšķirībā no citiem vēžu veidiem, šim vēzim ir skaidri zināms izraisītājs. 99% gadījumu dzemdes kakla vēzi izraisa cilvēka papilomas vīruss (CPV). Latvijā meitenēm no 12 – 18 gadu vecumam valsts nodrošina bezmaksas vakcīnu pret cilvēka papilomas vīrusu.

 

Vecāku sapulcē runāsim par to, kas ir šis vīruss, kā to var iegūt un kāpēc vajadzētu vai nevajadzētu pret šo vīrusu vakcinēties. Diskusijā piedalīsies

·         Dr. med. Dace Zavadska – infektologs

·         Dr. Ainis Dzalbs  - ģimenes ārsts

Reklāma
Reklāma

·         Dr. Daiga Baranovska – ginekoloģe

·         Dr. Ronalds Mačuks - onkoginekologs

Vecākiem būs iespēja uzdot jautājumus par vakcīnas drošību, efektivitāti un uzzināt aktuālāko informāciju par CPV un tās saistību ar dzemdes kakla vēzi.

Apmeklējums bez maksas, vietu skaits ierobežots. PIESAKIES, rakstot uz inga@mammam.lv. 

Pasākums tiks filmēts un fotografēts.