Latvijā dubultojusies mirstība no audzējiem, atklāj ģimenes ārsts

Laika posmā kopš deviņdesmitajiem gadiem Latvijā praktiski dubultojusies mirstība no ļaundabīgajiem audzējiem, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja ģimenes ārsts Ainis Dzalbs.

 

FOTO: Shutterstock.com

Viņš norādīja, ka saslimstības pieaugumu ietekmē neveselīgs dzīvesveids un kaitīgie ieradumi, un aicināja iedzīvotājus būt drosmīgiem - pārbaudīt savu veselību. "Bieži vien baidāmies no iespējamām sliktām ziņām. Viena lieta ir dzīvesveids, otra agrīnā diagnostika. Mūsu kopīgais darbs ir laicīgi diagnosticēt," sacīja Dzalbs.

Pirmdien Slimību profilakses un kontroles centrs uzsāk informatīvo kampaņu „Neriskē ar ieguldīto!” ar mērķi iedzīvotājiem veidot izpratni par vēža skrīninga būtību. Dzalbs pastāstīja, ka vēža skrīningam iepriekšējās kampaņās atsaukušās 20 - 25% sieviešu. 

Jāatgādina, ka Veselības ministrija un Nacionālais veselības dienests (NVD) jau kopš 2009. gada īsteno valsts apmaksātu vēža agrīnas atklāšanas programmu, aicinot veikt krūts, dzemdes kakla un zarnu vēža profilaktiskās pārbaudes. Šie izmeklējumi sniedz iespēju regulāri pārliecināties par savu veselības stāvokli, laicīgi atklāt priekšvēža stāvokļus vai onkoloģisku slimību agrīnā stadijā, turklāt konkrētās vecuma grupās izmeklējumus apmaksā valsts, un par tām nav jāmaksā pacienta iemaksa.

Reklāma
Reklāma

 

Visu sižetu var noskatīties portālā LSM.lv