Vienkāršota invaliditātes apliecību izsniegšanas kārtība

Personām ar invaliditāti turpmāk būs iespēja pašām izvēlēties invaliditātes apliecības saņemšanas veidu. Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija visas ziņas reģistrēs valsts informatīvajā sistēmā. Noteikumi papildināti ar vēl vienu dokumenta pretviltošanas elementu.

Nu būs nedaudz vienkāršāk!

FOTO: Shutterstock.com

Nu būs nedaudz vienkāršāk!

Izmaiņas stājas spēkā 2019. gada 1. janvārī.

Ar grozījumiem noteikumos paredzēts, ka apliecību personai ar invaliditāti izsniedz un visas darbības saistībā ar apliecību reģistrēšanu valsts informācijas sistēmā “Invaliditātes informatīvā sistēma” veic Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK). Apliecību izsniedz, pamatojoties uz lēmumu par invaliditātes noteikšanu vai lūgumu apliecību izsniegt atkārtoti. Apliecību izsniedz komisijā uz vietas vai nosūta ierakstītā pasta sūtījumā, ievērojot personas iesniegumā norādīto vēlamo apliecības saņemšanas veidu.

 

Labklājības ministrija norāda, ka līdz šim spēkā esošā iesnieguma iesniegšanas un apliecību izsniegšanas kārtība nenodrošināja, ka persona var saņemt apliecību tai vislabāk piemērotā veidā un laikā. Ne katrs cilvēks, kuram tika noteikta invaliditāte un kurš vēlējās saņemt apliecību VDEĀVK uz vietas, varēja ierasties līdz šim noteikumos paredzēto piecu darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas vai iesnieguma par atkārtotu apliecības saņemšanu iesniegšanas. Bieži personas, kuras vēlējās saņemt apliecību pa pastu, nebija sasniedzamas norādītajā adresē.

 

 

Reklāma
Reklāma

No noteikumiem ir svītrots pielikums par prasībām invaliditātes apliecībā redzamajam personas attēlam, jo prasības personas attēlam personu apliecinošā dokumentā jau ir noteiktas Ministru kabineta noteikumu Nr. 134 “Personu apliecinošu dokumentu noteikumi” 11. pielikumā, un tās ir attiecināmas arī uz fotogrāfiju invaliditātes apliecībā.

Noteikumu 1. pielikumā noteikts papildu pretviltošanas elements: caurspīdīga aizsargplēve, kura nodrošina paaugstinātu pretviltošanas un mehānisko aizsardzību.

2017. gada 31. decembrī invaliditāte bija noteikta 182 733 personām. Ar katru gadu šis skaits pieaug.

 

Avots: lvportals.lv