Spēcīgā vēja dēļ šodien izsludina oranžo brīdinājumu; uz autoceļiem jābūt ļoti uzmanīgiem

Trešdienas, 2.janvāra, rītā lielā daļā Latvijas teritorijas ir nokrišņi - galvenokārt sniegs, liecina meteoroloģiskā informācija.

 

FOTO: Shutterstock.com

Šorīt daudzi autoceļi ir apledojuši. Gaisa temperatūra -1..+2 grādi.

Pūš lēns līdz mēreni stiprs dienvidrietumu un rietumu vējš, Kurzemē ziemeļrietumu vējš pāriet ziemeļu vējā un pastiprinās, Liepājas ostā reģistrētas brāzmas līdz 27 metriem sekundē.

Rīgā snieg, gaisa temperatūra svārstās ap nulli, rietumu vējš brāzmās pūš līdz 11 metriem sekundē. Naktī pilsētas ziemeļos vēja brāzmu spēks sasniedza 19 metru sekundē.

Agrākā rītā gan Liepājas ostā, gan Ventspils lidostā vēja brāzmu spēks sasniedza 24 m/s.

Spēcīgu vēju Latvijā un vētru Baltijas jūrā izraisījis liels ciklons, kura centrs no Igaunijas pārvietojas uz Vidzemi. Ciklons kļūst vājāks, bet Latvijā dienas laikā vēl gaidāma vēja pastiprināšanās, kā arī ilgstošs sniegputenis, brīdina sinoptiķi.

Aizvadītajā naktī Olandē jeb Ālandu salās, Somijas dienvidrietumos, reģistrētas vēja brāzmas līdz 41,6 m/s, kas provizoriski ir jauns rekords Somijai.

Agrā rītā Gotlandē bija vēja brāzmas līdz 35 m/s. Baltijas jūrā netālu no Stokholmas vēja brāzmu spēks naktī sasniedza 37 m/s, bet Zviedrijas piekrastē uz ziemeļiem no Stokholmas - 38,5 m/s.

Baltijas jūrā sinoptiķi izsludināja augstākās pakāpes jeb sarkano brīdinājumu. Latvijā spēkā oranžās krāsas brīdinājums, bet nav gaidāmi lieli vēja postījumi.

Maksimālā gaisa temperatūra otrdien Latvijā bija no +1..+2 grādiem valsts galējos austrumos līdz +6..+7 grādiem Kurzemē.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 1. janvārī bija +21..+22 grādi Spānijas dienvidu piekrastē. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz trešdienu -25 grādi Skandināvijas ziemeļos.
 

Vietām oranžais brīdinājums
Latvijas rietumu un centrālajos novados būtiski pastiprināsies ziemeļu vējš, tādēļ sinoptiķi izsludinājuši oranžās krāsas brīdinājumu.

Piekrastē vēja ātrums brāzmās sasniegs 23-28 metrus sekundē (m/s), lielākās brāzmas skars Kurzemes rietumkrastu - Ventspili, Pāvilostu un Liepājas jūrmalu.

Tālāk no jūras ziemeļu vējš brāzmās pastiprināsies līdz 16-22 m/s, bet ciklona centrā Latgalē, Sēlijā un Vidzemes austrumos līdz vakaram gaidāms lēns vējš.

Tā kā stiprākais vējš paliks jūrā un uz Latvijas zemes atbilstoši Boforta skalai tas nesasniegs vētras spēku, nav gaidāmi būtiski vēja postījumi.

Reklāma
Reklāma

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izplatījis arī dzeltenās krāsas brīdinājumu par ilgstošu sniegputeni, kas izraisīs redzamības pasliktināšanos un sniega sanesumu veidošanos atsevišķos ceļa posmos. Sniega segas vidējais biezums dienas laikā vietām pieaugs par sešiem centimetriem.

Gaisa temperatūra trešdienas pēcpusdienā noslīdēs līdz 0..-3 grādiem.

Rīgā līdz naktij gaidāms sniegputenis, brīžiem tas kļūs stiprs. Ziemeļu vējš galvaspilsētā un Jūrmalā brāzmās pieņemsies spēkā līdz 22-26 m/s, stiprākās brāzmas būs jūras krastā. Gaisa temperatūra svārstīsies ap nulli.

Laikapstākļus nosaka liels ciklons, tā centrs no Igaunijas virzās uz dienvidiem un sāk šķērsot Latvijas austrumu daļu. Atmosfēras spiediens jūras līmenī no 742 dzīvsudraba staba milimetriem Ziemeļvidzemē līdz 748 milimetriem Kurzemes rietumos. Ciklonam kļūstot vājākam un no rietumiem tuvojoties anticiklona atzaram, atmosfēras spiediens kāpj.
 

Uz autoceļiem bīstama braukšana
Šorīt apledojums daudzviet Latvijā apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem, informē "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Šorīt apgrūtināti braukšanas apstākļi ir pa Tallinas šoseju visa maršruta garumā, pa Vidzemes šoseju no Rīgas līdz Līgatnei un no Raunas pagrieziena līdz Virešiem, pa Valmieras šoseju no Murjāņiem līdz Braslas tiltam, pa Rīgas apvedceļu visa maršruta garumā, pa Daugavpils šoseju no Rīgas līdz Ogrei un no Lielvārdes līdz Nīcgalei, pa Rēzeknes šoseju no Jēkabpils līdz Varakļāniem un no Ludzas līdz Terehovai, pa Kokneses šoseju no Skrīveru pagrieziena līdz Koknesei un pa Grebņevas-Medumu šoseju no Rēzeknes līdz Špoģiem.

Tāpat apgrūtināta braukšana ir pa Bauskas šoseju no Rīgas līdz Iecavai, pa Jelgavas šoseju no Rīgas līdz Jelgavai, pa Liepājas šoseju no Rīgas līdz Kalnciemam un no Anneniekiem līdz Liepājai, pa Ventspils šoseju no Rīgas līdz Kūdrai un no Strazdes līdz Ventspilij, kā arī pa Liepājas-Rucavas šoseju visa maršruta garumā.

Pa reģionālajiem autoceļiem apgrūtināta braukšana ir visā Latvijā, izņemot Balvu, Daugavpils, Gulbenes, Jelgavas, Krāslavas, Rēzeknes un Valkas apkārtni.

Slidenos ceļa posmus kaisa ar pretslīdes materiāliem. Lai uzlabotu braukšanas apstākļus, ceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 152 VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" ziemas dienesta tehnikas vienības.

LVC uzsver, ka autovadītājiem jābūt īpaši uzmanīgiem, izvēloties autoceļa seguma stāvoklim atbilstošu braukšanas ātrumu un ievērojot piesardzīgu distanci. Uz ceļiem var veidoties tā saucamais melnais ledus, kas ir neredzams, un autovadītājs to sajūt tikai sākot veikt manevrus ar mašīnu - bremzējot, manevrējot ar stūri un pedāļiem. LVC uzsver, ka ziemas uzturēšanas līmenis dažādas nozīmes autoceļiem ir atšķirīgs un ceļa stāvoklis ziemas laikā var mainīties ļoti strauji.

No portāla Jauns.lv