No bērnu vakcinēšanas Latvijā pilnībā atsakās gandrīz 3% vecāku

No bērnu vakcinēšanas Latvijā pilnībā atsakās gandrīz 3% vecāku, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati par pērno gadu. Savukārt 13 % gadījumu vecāki savus bērnus vakcinē, to nedarot pēc vakcinācijas kalendāra, šodien ziņo Latvijas Radio - 1. 

FOTO: Shutterstock.com

Bērnu slimnīcas ārsti šonedēļ cēla trauksmi, jo mēneša laikā slimnīcā nomira divi bērni, kuri nebija saņēmuši vajadzīgās vitamīnu devas un vakcīnas.

Kāda Latvijas Radio uzrunāta māmiņa atzina, ka sākotnēji atteicās bērnu vakcinēt pret tuberkulozi uzreiz dzemdību namā. Tas bija viņa pirmais bērns, šķitis tik trausls un bija bail. Tomēr bērnu vakcinēja nedaudz vēlāk pie ģimenes ārsta, kurš vecākiem pauda nosodījumu un brīdināja par iespējamām sekām, nepotējot bērnu. Otro bērnu ģimene gan potēja uzreiz.

Lai gan vecāki rūpīgi gāja uz pirmsdzemdību kursiem, lasīja un gatavojās bērna piedzimšanai, tomēr par K vitamīna devu pirmajam bērnam uzzināta, tikai izrakstoties no dzemdību nama. To arī saņēma.

Mēneša laikā Bērnu slimnīcā nonāca divi bērni, kuriem nebija savlaicīgi nodrošināta mūsdienīga, visiem pieejama medicīniskā aprūpe.

Bērnu slimnīcas Vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska stāsta, ka viens bērns saslima ar garo klepu un nomira komplikāciju dēļ, jo nebija vakcinēts. Otrs bērns pēc mājdzemdībām nebija saņēmis obligāto K vitamīna devu. Rezultātā radās asinsreces traucējumi un asinsizplūdums smadzenēs, kura dēļ bērns nomira.

Sabiedrības iniciatīvu portālā „Manabalss.lv” vāc parakstus par valsts atbalsta ierobežošanu vecākiem, kuri izvēlas bērnus nevakcinēt.

Reklāma
Reklāma

Veselības ministrijā gan vērtē, ka šādi sodi nevairos vakcinēto bērnu skaitu. Turklāt no pacientu tiesību viedokļa ikvienam ir tiesības saņemt ārstēšanu vai atteikties no tās. Tas attiecas arī uz slimību profilaksi un vakcināciju, norāda ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

 

Visu rakstu var izlasīt portālā LSM.lv

Saistītie raksti