Mēneša laikā miruši divi bērni, kuri nebija saņēmuši potes atbilstoši vakcinācijas kalendāram

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas speciālisti satraukušies, ka pēdējā mēneša laikā miruši divi bērni, kuri nav saņēmuši potes atbilstoši vakcinācijas kalendāram. Tādēļ slimnīcas speciālisti publicējuši atklāto vēstuli. 

Ir slimības, kuras nav iespējams izārstēt, bet ir slimības, kuras šodien, 21.gadsimtā, ir iespēja ne tikai izārstēt, bet arī novērst risku ar tām saslimt.

FOTO: Shutterstock.com

Ir slimības, kuras nav iespējams izārstēt, bet ir slimības, kuras šodien, 21.gadsimtā, ir iespēja ne tikai izārstēt, bet arī novērst risku ar tām saslimt.

"Cienījamie, vecāki,

veselības nozares speciālisti,

ikviens, kuram rūp bērnu dzīvība un veselība Latvijā!

 

Informējam, ka viena mēneša laikā Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā nokļuva divi bērni, kuriem nebija savlaicīgi nodrošināta mūsdienīga, 21.gadsimtā visiem pieejama medicīniskā aprūpe. Diemžēl, abus bērnus reanimatologiem neizdevās glābt.  

Viens no bērniem bija saslimis ar garo klepu un nomira smagu komplikāciju dēļ, jo nebija vakcinēts.

Otrs bērns pēc mājdzemdībām nebija saņēmis obligāto K vitamīna  devu, kā rezultātā radās asinsreces traucējumi un asinsizplūdums smadzenēs, kura dēļ bērns nomira.

Atgādinām, ka vakcīnas un K vitamīna ievade ir ārkārtīgi būtiski profilakses pasākumi, kuru galvenais mērķis ir bērnu mirstības samazināšana. Šie pasākumi tiek veikti pēc noteikta kalendāra, kura precīza ievērošana ir ļoti nozīmīga, lai pasargātu bērnus kritiskos attīstības posmos, kad risks ir pats augstākais. Slimību profilakse ir bērnu tiesības, par kuru ievērošanu ir līdzatbildīgi gan vecāki, gan medicīnas profesionāļi.

Īpaši vēlamies pievērst ģimenes ārstu un dzemdību speciālistu uzmanību uz profilakses pasākumu precīzu un laicīgu nodrošināšanu.

Abi nelaimes gadījumi varēja nenotikt, ja medicīnas jomā strādājošie un vecāki, rūpējoties par bērnu, ņemtu vērā mūsdienīgu, uz pierādījumiem balstītu, pārbaudītu medicīnisko informāciju un praksi.

Reklāma
Reklāma

Mēs, Latvijā, varam justies pateicīgi, ka spējam ieviest pasaules līmeņa sasniegumus medicīnā. Mēs varam būt pateicīgi, ka mūsu valsts un profesionāļi ir nodrošinājusi mums visaugstākās iespējas pasargāt savus ģimenes locekļus, jo sevišķi bērnus, no riska saslimt ar slimībām, kuru dēļ vēl pirms dažiem desmitiem gadu zaudējām miljoniem bērnus pasaulē. Kāpēc riskēt ar savu bērnu dzīvību? Kāpēc meklēt attaisnojumu bezdarbībai un apšaubīt vakcinācijas drošumu un efektivitāti? Cik bērniem vēl ir jāzaudē veselība vai pat dzīvība, lai mēs noticētu vakcinācijas efektivitātei un apzinātos kļūdaino lēmumu sekas?

Bērnu tiesību aizsardzības likumā ir rakstīts: “Katram bērnam ir neatņemamas tiesības uz dzīvības un attīstības aizsardzību. Bērnam ir tiesības uz bezmaksas veselības aprūpi, ko nosaka valsts programma”.

Ir slimības, kuras nav iespējams izārstēt, bet ir slimības, kuras šodien, 21.gadsimtā, ir iespēja ne tikai izārstēt, bet arī novērst risku ar tām saslimt. Atsakoties no vakcinācijas, atkāpjoties no drošām, pārbaudītām un efektīvām ārstnieciskajām vadlīnijām, tieši mēs, pieaugušie un profesionāļi, apdraudam bērna dzīvību un bērna tiesības uz veselīgu dzīvi.

 

DatiSlimību profilakses kontroles centra dati

 

Uzskatām, ka tā ir visas sabiedrības līdzatbildība, jo sevišķi medicīnas darbinieku kompetence un pienākums izskaidrot vecākiem iespējamos riskus. Un, diemžēl, riski kļūst par nepieļaujamu realitāti, par nedziedināmu sāpi ģimenei un arī apdraudējumu pārējai sabiedrībai.

 

Aicinām ikvienu, kurš šaubās vai apzināti ignorē skaudro statistiku, ņemt vērā riskus, kuru patieso nozīmi, iespējams, var nākties apzināties, atrodoties līdzās savam bērnam reanimācijā."

BKUS ir sagatavojusi arī video: