Vislielākais vakcinēšanās skeptiķu skaits ir Bulgārijā, Latvijā un Francijā

Nesen Eiropas Savienībā veiktā pētījumā noskaidrots, ka visvairāk vakcinēšanās skeptiķu ir Bulgārijā, Latvijā un Francijā, vēsta www.euronews.com

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Eiropas  Komisijas pasūtītajā pētījumā atklājas, ka mazāk nekā 70% aptaujāto respondentu šajās valstīs uzskata, ka valsts nodrošinātās vakcīnas ir drošas un nekaitīgas. 

Ticība vakcinācijas efektivitātei un nekaitīgumam samazinās, jo atsevišķas pret-vakcinēšanas aktīvistu grupas ir cieši sadarbojas vai pat pašas nokļūst politikā un sfērās, kas var ietekmēt publisko viedokli.

Kritumu ir piedzīvojusi arī Polija, kur pēdējo trīs gadu laikā vakcinēto bērnu skaits ir samazinājies par 9,2%. Ziņojumā atzīmēts, ka, iespējams, tieši Eiropā ir viszemākais uzticēšanās līmenis vakcinācijai salīdzinot ar pārējām pasaules valstīm. 
 

Šī gada pirmajā pusē no masalām ir miruši 37 cilvēki, vairāk nekā 41 000 ir inficējušies, kas ir augstākais rādītājs pēdējos desmit gados. 



Masalu uzliesmojumi, kas pavisam nesen reģistrēti dažās Eiropas valstīs, ir piemērs tam, kāpēc ir jāvakcinējas, un kādas ir iespējamās sekas, ja vakcinēšanās kalendārs netiek ievērots vai vispār ignorēts.

Pasaules Veselības organizācija jau šī gada vasarā pauda satraukumu, jo masalu saslimšanas gadījumu skaits pēdējos gados jau ir kļuvis rekordliels. Šī gada pirmajā pusē no masalām ir miruši 37 cilvēki, vairāk nekā 41 000 ir inficējušies, kas ir augstākais rādītājs pēdējos desmit gados. 

Visefektīvāk vakcinācija tiek veikta Portugālē, Dānijā un Spānijā, norādīts Eiropas Komisijas sagatavotajā ziņojumā. 

Lietuvā 81% aptaujāto respondentu atzina, ka vakcinēšanās ir droša, Igaunijā - 81,1%, Latvijā tie bija 68,2%, bet Bulgārijā tikai 66,3% no aptaujātajiem. 

Reklāma
Reklāma

 

Saistītie raksti