Aizsardzības mācības skolotāju sagatavošanai veidos jaunu studiju programmu

Lai sagatavotu valsts aizsardzības mācības skolotājus, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija (LSPA) veidos jaunu programmu "Veselība, fiziskā aktivitāte un drošība".

 

Foto no Sargs.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no Sargs.lv

Tā kā no 2024.gada visās skolās vidējā izglītības līmenī būs jāapgūst aizsardzības mācība, ir jāsagatavo skolotāji, kuri varēs iepriekš minēto priekšmetu mācīt, Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" teica Jaunsardzes un informācijas centra direktors Aivis Mirbahs.

Viņš skaidroja, ka pašlaik notiek diskusijas par jauno studiju programmu, kā arī ir jānoslēdz līgums ar Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju. Paredzēts, ka aizsardzības mācības skolotājus apmācīs arī citās augstskolās, kur sagatavo pedagogus, piemēram, Liepājā un Daugavpilī. Tā kā topošajiem aizsardzības mācības skolotājiem būs jāiziet arī praktiskās mācības, pašlaik vislielākās grūtības sagādā tas, kā Jaunsardzes un informācijas centram, kā arī Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem savas apmācības pārvērst LSPA kredītpunktos.

Aizsardzības ministrijas sagatavotais rīkojuma projekts vēsta, ka LSPA studiju programmu apņēmusies izstrādāt un licencēt līdz nākamā gada septembrim. Tā tiks veidota pēc moduļu principa. Tajā tiks iekļauts specifisks modulis "Valsts aizsardzības mācība", un tajā būs iegūstama gan sporta skolotāja, gan valsts aizsardzības mācības skolotāja kvalifikācija. 

Ministrijā norāda, ka, lai nodrošinātu aizsardzības mācības pasniegšanu ikvienā vidējās izglītības iestādē, kopumā būs nepieciešami līdz 350 jaunsargu instruktoru, kas nozīmē, ka esošais jaunsargu instruktoru skaits turpmākajos gados būs jāpalielina līdz pat trim reizēm.

Nākamajā mācību gadā pilotprojektā 14 skolās paredzēts ieviest valsts aizsardzības mācību, un šo apmācību paredzēts īstenot divus gadus - 10.un 11.klasē, bet jau 2024.gadā tā vidusskolēniem pārtaps par obligātu mācību priekšmetu.

Reklāma
Reklāma

Diskusijas par to, vai skolās nepieciešama īpaša valsts aizsardzības mācība, ilgušas vairākus gadus. Līdz šim šādas, bieži pašu skolu izstrādātas un savstarpēji atšķirīgas mācību programmas piedāvājušas 19 mācību iestādes.

 

Visu rakstu lasi portālā LSM.lv