Uzmanies no kabatzagļiem!

 Ir vasaras vidus un mūzikas festivāli, sporta pasākumi, gadatirdziņi un citi izklaides pasākumi rit pilnā sparā. Dodoties izklaidēties šovasar, atceries pasargāt sevi no kabatzagļa. 

Sabiedriskās vietās visbiežāk tiek zagti maki un mobilie telefoni.

FOTO: Shutterstock.com

Sabiedriskās vietās visbiežāk tiek zagti maki un mobilie telefoni.

Eiropas Noziedzības novēršanas tīkls kopš šā gada maija ir uzsācis Eiropas mēroga kampaņu pret kabatzādzībām masu pasākumos. Arī Latvijas Valsts policija ir vienojusies kampaņā, atgādinot galvenos drošības nosacījumus.  

Kabatzādzības ir viens no senākajiem noziegumiem pasaulē. Upuri ne tikai zaudē materiālās vērtības, bet bieži vien arī pārdzīvo par sentimentālo zaudējumu un saskaras ar laika patēriņu, aizvietojot nozagto. Turklāt kabatzādzību izplatība veicina nedrošības sajūtu. Šī iemesla dēļ 25 Eiropas valstis, sadarbojoties ar Eiropas Noziedzības novēršas tīklu (EUCPN) un Eiropas Policijas biroju (Eiropolu), ir apvienojušas spēkus, uzsākot kampaņu "SargiSavasKabatas". 

 

Latvijā kabatzādzību tendences ir līdzīgas kā citviet Eiropā. Garnadži savu upuri izvēlas no neuzmanīgāko vidus, un visbiežāk noziegumu izdara ļaužu pilnā vietā.

 

Latvijā kabatzādzību tendences ir līdzīgas kā citviet Eiropā. Garnadži savu upuri izvēlas no neuzmanīgāko vidus, un visbiežāk noziegumu izdara ļaužu pilnā vietā – sabiedriskajā transportā, to pieturvietās, tirgū, stacijā. Vasara garnadžiem ir labvēlīga ar kupli apmeklētājiem masu pasākumiem – gadatirdziņiem, mūzikas festivāliem un sporta pasākumiem, kur iedzīvotāji mēdz būt izklaidīgāki nekā ikdienā un vērtīgās mantas, visbiežāk - makus un mobilos telefonus, novietot zagļiem viegli pieejamā vietā, piemēram, bikšu vai svārku aizmugurējā kabatā vai somas ārējā kabatā. 

 

Reklāma
Reklāma

Vasara garnadžiem ir labvēlīga ar kupli apmeklētājiem masu pasākumiem – gadatirdziņiem, mūzikas festivāliem, kur iedzīvotāji mēdz būt izklaidīgāki nekā ikdienā.


Statistika rāda, ka vairāk nekā puse šāda veida noziegumu tiek izdarīts galvaspilsētā, kur ir lieli ļaužu pūļi. Rīgas reģionā 2016. gadā tika reģistrētas 75 kabatzādzības, gadu vēlāk – 77 kabatzādzības, savukārt šā gada pirmajos sešos mēnešos – 52 kabatzādzības. 
Lai cīnītos ar šo noziegumu veidu, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kabatzādzību apkarošanas grupa ik dienu strādā zagļu iecienītākajās vietās. Policisti ierastos zagļus jau atpazīst sejā un zina šādu personu rīcības psiholoģiju, tāpēc var tos identificēt vēl pirms nozieguma izdarīšanas.
Citos reģionos, ņemot vērā mazāku iedzīvotāju skaitu, kabatzādzības ikdienā ir mazāk izteikta problēma, piemēram, atsevišķos reģionos, kā Latgale vai Kurzeme, visa gada laikā tiek reģistrētas vien dažas kabatzādzības.  Taču jāatceras, ka līdz ar publisku pasākumu sezonu, kabatzādzību problēma var aktualizēties. Tāpēc vasaras sezonā iedzīvotāji aicināti saglabāt sevišķu vērību. 
   

Lai nekļūtu par kabatzagļa upuri, ir jāatceras daži vienkārši ieteikumi:

  •  Sabiedriskās vietās būt īpaši modram un vērīgam;
  • makus, telefonus un citas vērtīgas mantas glabāt iekškabatās;
  • vērtīgas mantas nelikt mugursomā;
  • rokassomas un plecu somas nēsāt priekšpusē un pēc iespējas tās pieturēt; 
  • bez nepieciešamības nenēsāt līdzi daudz skaidras naudas un dot priekšroku norēķiniem ar kredītkarti;
  • neplātīties ar vērtīgajām mantām – naudu vai dārglietām; 
  • ceļojot naudu sadalīt pa vairākām kabatām vai somām; 
  • aizsargā savu mobilo tālruni ar PIN kodu.