Piedzīvotais un gaidāmais sals augļu kokiem sevišķi nekaitēs, mierina speciālisti

Šonedēļ gaidāmais sals augļu kokiem un ogulājiem Latvijā būtiski nevar kaitēt, jo gaisa temperatūras nesolās būt tik zemas, lai nodarītu būtiskus bojājumu, norāda Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra vecākais dārzkopības speciālists Māris Narvils.

FOTO: Shutterstock.com

Viņš piebilda, ka tikai pēc laika varēs redzēt, vai augļu dārzos sala ietekmē radušies kādi bojājumi. Tomēr kopumā situācija nav kritiska, jo šonedēļ gaisa temperatūras nesolās būt tik zemas, lai sals augļu kokiem un ogulājiem kaitētu. "Par nopietnākiem bojājumiem var runāt pie zemākas par -25 grādiem temperatūras vairākas diennaktis. Atsevišķās vietās droši vien varēsim konstatēt ziedpumpuru bojājumus. Sevišķi var ciest slikti kopti vainagi, šādos apstākļos pirmie apsalst nenobrieduši dzinumi. Pagājušajā gadā bagātīgu ražu devušie koki, piemēram, plūmes un saldie ķirši šādos apstākļos var ciest - temperatūru starpības rezultātā miza atlaižas un pamazām sākas bojājumi. Tomēr kopumā situācija nav kritiska," teica Narvils.
 

Viņš gan pieļāva, ka nelielus bojājumus, piemēram, ķiršiem, persikiem un aprikozēm pavasarī varēs redzēt, taču tā kā gaisa temperatūras drīzumā atkal kāps un sals pamazām rimsies, lielākiem bojājumiem nevajadzētu būt. "Aukstāks laiks būs līdz šīs nedēļas sestdienai un tad sals būtiski samazināsies," atgādināja Narvils.
 

LLKC Augkopības nodaļas vecākais dārzkopības speciālists piebilda, ka situācija augļu dārzos Latvijas reģionos atšķiras. Austrumlatvijā ir vairāk sniega, kas pasargā augļu koku un ogulāju sakņu sistēmu, kamēr Latvijas vidusdaļā sniega ir mazāk. Dārzos, kur mazāka sniega sega un augļu koku vai ogulāju platības nav pārlieku lielas, nolūkā pasargāt no sala saimnieki paši var uzbērt virsū mazliet papildu sniega vietā, kur koka stumbrs pāriet sānsaknēs. Kopumā ziemas pirmā puse Latvijā bija ar mērenām gaisa temperatūrām un pozitīvi, ka sals janvārī iestājās pakāpeniski, uzsniga sniegs, pasargājot sakņu sistēmu no sala.
 

Reklāma
Reklāma

Līdz šim zemākā gaisa temperatūra šajā ziemā saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem reģistrēta 23.februāra rītā Daugavpils novērojumu stacijā, kur termometra stabiņš sasniedza -27,4 grādu atzīmi.