Žurnālisti meklē audžuvecākus pieciem Kapseļu ielas bērnunama mazuļiem

Ņemot vērā raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” sērijas “Zīdaiņu aukle” radīto plašo rezonansi un sabiedrības izteikto vēlmi palīdzēt, patlaban viens no LTV "Panorāma" mērķiem ir iespējami ātrāk atrast aizbildņus vai audžuvecākus vismazākajiem bērniņiem, kas dzīvo raidījumā rādītajā Kapseļu ielas institūcijā. 

Ekrānšāviņš no sižeta Panorāma

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ekrānšāviņš no sižeta "Panorāma"

Šie bērni nav juridiski brīvi, tas nozīmē, ka viņus nedrīkst adoptēt. Taču tas nenozīmē, ka šiem bērniem obligāti jādzīvo institūcijā. Viņi varētu dzīvot arī pie aizbildņiem vai pie audžuvecākiem.

No Rīgas bāriņtiesas LTV saņem aprakstu par četriem Rīgas pašvaldības bērniem. Plašāka informācija palīdzēs atrast šiem bērniem audžuvecākus vai aizbildņus līdz brīdim, kamēr nokārtojas viņu juridiskais statuss.

Puisītis, dzimis pirms gada.
Ziņas par viņu liecina, ka Kapseļu ielā nokļuvis drīz pēc dzimšanas. Sākotnēji kopā ar nepilngadīgo māti, kura par viņu nav izrādījusi interesi. Par tēvu ziņu nav. Puisēns attīstās atbilstoši vecumam. Bāriņtiesa augusta beigās lēmusi celt prasību tiesā par aizgādnības tiesību atņemšanu mātei. Tikmēr bērns varētu dzīvot audžuģimenē, kuru līdz šim bāriņtiesai nav izdevies atrast.


Meitenīte – dzimusi pirms gada, no ģimenes šķirta maijā.
Praktiski vesela. Tēvs bijis stiprā alkohola reibumā, māte nav bijusi sasniedzama. Māte bērnu institūcijā apciemo bieži, sākotnēji bijusi agresīva. Pēdējais bāriņtiesas lēmums, kas bijis 5. jūnijā, pagaidām liecina, ka aizgādnības tiesības netiks atjaunotas. Pirms 10 dienām bāriņtiesa lūgusi Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju meklēt meitenei audžuģimeni. Vēlams Rīgā.
 

Puisītis – gadu un 3 mēnešus vecs.
Savstarpēji vardarbīgi vecāki. Bērnu no ģimenes šķīra policija. Tēvs dēlu regulāri apciemo. Tomēr pagaidām nav lēmuma par aizgādnības tiesību atjaunošanu. Bērns praktiski vesels, attīstīts. Bērnam vēlama audžuģimene Rīgā, lai nezaudētu iespēju satikt tēvu.

 

Meitenīte – dzimusi šogad pirms sešiem mēnešiem.
Vecāki par bērnu interesi neizrāda. Bāriņtiesa septembrī lēmusi neatjaunot mātei aizgādnības tiesības un celt prasību tiesā. Meitenītei ikdienā nepieciešama īpaša kopšana un uzraudzība. Meitenītei ir ievietota stoma un novembrī plānotas vairākas smagas operācijas vairākos etapos. Taču bērniņš ir ļoti dzīvespriecīgs, ļoti patīk mazgāties vannā. Meitenītei tiek meklēta audžuģimene, kas varētu regulāri viņu vadāt pie ārsta.

 

Reklāma
Reklāma

 

Meitenīte no Dobeles novada pašvaldības.
Iespējams, elektrības pārrāvuma dēļ Dobeles novada bāriņtiesa detalizētu informāciju neatsūtīja. Zināms, ka meitenītei ir divi gadi un trīs mēneši un nopietnas veselības problēmas. Viņa, iespējams, ir juridiski brīva, jo kā min institūcijā, viņas dvīņumāsa ir adoptēta. Arī šai meitenīte būtu svarīgi nonākt pie aizbildņa vai audžuģimenē.

 

Visu sižetu var noskatīties portālā LSM.lv