Bērnu inspekcija konstatē vardarbību pret bērniem sociālās aprūpes centra "Rīga" filiālē

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) pārbaudē valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) “Rīga” filiālē “Rīga”, kas atrodas Kapseļu ielā 31/18, konstatējusi būtiskus bērnu tiesību pārkāpumus, tostarp gan fizisku, gan emocionālu vardarbību pret bērniem, informē Labklājības ministrija (LM).

Atklāts, ka pavirši un slikti organizēts bērnu audzināšanas un izglītošanas darbs. Bērniem netiek mācītas elementāras pašaprūpes iemaņas un higiēnas normas.

FOTO: Shutterstock.com

Atklāts, ka pavirši un slikti organizēts bērnu audzināšanas un izglītošanas darbs. Bērniem netiek mācītas elementāras pašaprūpes iemaņas un higiēnas normas.

 

Pārbaudes laikā konstatēts, ka tiek pieļauta emocionāli un fiziski vardarbīga attieksme pret bērniem, un atsevišķos gadījumos pakalpojumi tiek sniegti viņiem nepiemērotā vidē. Piemēram, secināts, ka bērniem savlaicīgi netiek nomainītas autiņbiksītes, kas bērnam rada diskomfortu un attiecīgi arī uzvedības pārmaiņas. Bērniem nav individuālu higiēnas piederumu, bieži nav pat individuāla apģērba.

 

Pārbaudē arī konstatēts, ka filiālē “Rīga” netiek pienācīgi nodrošināta bērnu veselības aprūpe - nenotiek atbilstoša ārstēšana pēc ārsta noteiktā plāna, netiek savlaicīgi organizētas psihiatra, stomatologa konsultācijas.

 

Tāpat atklāts, ka pavirši un slikti organizēts bērnu audzināšanas un izglītošanas darbs. Bērniem netiek mācītas elementāras pašaprūpes iemaņas un higiēnas normas.

Pārbaudes laikā konstatēts, ka vispār nav redzams, ka kāds mēģinātu noskaidrot bērna viedokli jautājumos, kas saistīti ar viņiem pašiem. Tas liek secināt, ka šajā institūcijā bērni "diemžēl ir sistēmas elements, nevis personības ar individuālām vajadzībām", norāda LM.

Reklāma
Reklāma

 

LM pēc ziņojuma par pārbaudes rezultātiem sākusi izvērtēt pārkāpumos iesaistīto amatpersonu konkrēto atbildību.

 

Avots: www.lsm.lv