Veselības ministrija plāno apmaksāt kontracepciju sociālās atstumtības riskam pakļautām sievietēm

Valsts apmaksās kontracepciju sociālās atstumtības riskam pakļautām sievietēm, - to paredz Veselības ministrijas (VM) izstrādātais Mātes un bērna veselības uzlabošanas plāns 2018.- 2020.gadam, raksta Diena.lv

 

Lai katrs bērniņš piedzimtu plānots un gaidīts, kontracepcijas līdzekļiem jābūt pieejamiem bez maksas

FOTO: Shutterstock.com

Lai katrs bērniņš piedzimtu plānots un gaidīts, kontracepcijas līdzekļiem jābūt pieejamiem bez maksas

VM pārstāve Undīne Šulca skaidro, ka šādas rīcības rezultātā mazinātos gan nevēlamo grūtniecību skaits, gan samazinātos mātes mirstības gadījumos, kad sieviete ir pakļauta sociālās atstumtības riskam. "Atbilstoši plāna projektam pasākumu īstenošana varētu tikt uzsākta 2019.gadā," norādīja Šulca.
 

Labklājības ministrijas (LM) Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākā eksperte Viktorija Boļšakova norādīja, ka ministrija neiebilst VM piedāvātajam risinājumam piedāvāt valsts apmaksātu kontracepciju sievietēm, kurām ir veselības problēmu risks un kuras materiālas situācijas vai krīzes situācijas dēļ nevar kontracepciju iegādāties, lai atliktu grūtniecību. Boļšakova piebilda, ka arī sociālajam darbiniekam šajā jautājuma ir nozīme, tomēr, tā kā kontracepcija ir medikaments, sociālo darbinieku iesaiste var būt tikai informatīva - sociālais darbinieks nav ārsts.

Boļšakova skaidroja, ka sociālie darbinieki jau tagad var savā profesionālajā darbībā var sniegt informāciju sievietēm par iespējām plānot ģimenē dzimstību un aicināt vērsties pie speciālistiem jautājumā par ģimenes plānošanas jautājumiem proti, kontracepcijas līdzekļu izmantošanu.

Jau ziņots, ka biedrība Papardes zieds rosināja valstij rast iespēju finansēt ģimenes plānošanu tām sociālajam riskam pakļautajām ģimenēm, kuras to vēlas.

Biedrības pārstāvis Kaspars Līcītis, dažādas krīzes situācijas, zemi ienākumi un nepietiekama izglītība, daudz bērnu ģimenē, vientulība, fiziskās un garīgās veselības problēmas, patstāvīgas darba vai dzīves vietas neesamība, piedzīvota seksuālā un emocionālā vardarbība, atkarības ir tikai dažas no pazīmēm, kas raksturo sociālā riska situācijas, kurās mēdz nokļūt ģimenes.

Reklāma
Reklāma

Biedrība arī piebilda, ka visciešākā saskare ar krīzes situācijās nonākušajām sievietēm ir sociālajiem darbiniekiem. Viņu uzdevums būtu sievietes motivēt doties pie ginekologa, lai izvēlētos piemērotāko metodi ģimenes plānošanai. Tomēr ne katram sociālajam darbiniekam ir pietiekams zināšanu līmenis par ģimenes plānošanu, tāpēc ir nepieciešama papildu apmācība.