Šodien pašvaldību vēlēšanas. Vai var nobalsot ar ID karti + citi aktuāli jautājumi

2017.gada 3.jūnijā, sestdienā, Latvijā notiek republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanas, kurās būs jāievēl deviņu republikas pilsētu un 110 novadu domju deputāti. Nepaliec mājās, dodies balsot!

Nepaliec mājās, dodies balsot!

FOTO: Shutterstock.com

Nepaliec mājās, dodies balsot!

 

Kas drīkstēs balsot?
Tiesības piedalīties pašvaldību vēlēšanās ir balsstiesīgajiem Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, sākot no 18 gadu vecuma. Eiropas Savienības pilsoņiem, lai piedalītos pašvaldību vēlēšanās Latvijā, 90 dienas pirms vēlēšanām jābūt reģistrētiem Latvijas Iedzīvotāju reģistrā. Visiem vēlētājiem jābūt reģistrētiem Vēlētāju reģistrā. Jāatceras, ka nobalsot varēs tikai tad, ja būsi Latvijā. 

Vēlētājiem ir tiesības balsot tajā pašvaldībā, kur ir bijusi viņu reģistrētā dzīvesvieta 90 dienas pirms vēlēšanu dienas vai pašvaldībā, kur viņiem pieder likumā noteiktā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.

 

Vai varu nomainīt vēlēšanu iecirkni?

Pašvaldību vēlēšanās vēlētāju uzskaitei lieto Vēlētāju reģistru. 3.jūnija vēlēšanām katrs vēlētājs ir reģistrēts savā vēlēšanu iecirknī atbilstoši reģistrētajai dzīvesvietai 90 dienas pirms vēlēšanu dienas (š.g. 5.martā).

No 22. līdz 24.martam  Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) sagatvoja un vēlētājiem uz deklarētās dzīvesvietas adresi izsūtīja vēstuli ar informāciju, kurā iecirknī vēlētājs reģistrēts vēlēšanām. Vēstulei ir tikai informatīva nozīme, tā nav balsošanas dokuments, un savu iecirkni iespējams noskaidrot arī internetā vai pa tālruni 67049999.

Līdz 16.maijam vēlētāji varēja izmantot iespēju iecirkni mainīt, izvēloties jebkuru citu iecirkni savā pašvaldībā vai pašvaldībā, kur vēlētājam pieder nekustamais īpašums. Iecirkni varēja mainīt elektroniski vai klātienē. 

 

Kādi būs vēlēsanu iecirkņu darba laiki?
Iecirkņu darba laiks pašvaldību vēlēšanu dienā, 3.jūnijā, būs no pulksten 7.00 līdz 22.00. Trīs dienas pirms vēlēšanām dažas stundas dienā var nobalsot iepriekš:

31.maijā: no plkst. 17.00 līdz 20.00,

Reklāma
Reklāma

1.jūnijā: no plkst. 9.00 līdz 12.00,

2.jūnijā: no plkst. 10.00 līdz 16.00.

Vēlētāji, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar nokļūt iecirknī, no 29.maija var pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā. Šo iespēju var izmantot, ja vēlētājs vēlēšanu dienā atradīsies sava iecirkņa teritorijā. 

 

Kādi dokumenti nepieciešami, kad dodos balsot?
Piedaloties pašvaldību vēlēšanās, nepieciešama pase vai personas apliecība.

 

 

Vai vēlēšanu dienā partijas varēs veikt aģitāciju?

Vēlēšanu dienā un dienu pirms vēlēšanām Latvijā ir spēkā pilnīgs aģitācijas materiālu izvietošanas aizliegums. Savukārt 30 dienas pirms vēlēšanām ir aizliegta priekšvēlēšanu aģitācija televīzijā.

 

Vairāk informācijas: www.cvk.lv