Programmētājs, ārsts un radiodiktors - vilinošākās profesijas, kuras izvēlas ēnot skolēni

Šodien Latvijā norisinās praktiskās biznesa izglītības biedrības Junior Achievement Latvija organizētais karjeras izglītības pasākums skolu jauniešiem "Ēnu diena"

Ārsts joprojām viena no pieprasītākajām profesijām, ko vēlas ēnot jaunieši

FOTO: Shutterstock.com

Ārsts joprojām viena no pieprasītākajām profesijām, ko vēlas ēnot jaunieši

Pieprasītākās profesijas ir programmētājs (342 pieteikumi), ārsts (263), radio diktors (248), fotogrāfs (206), ārsta palīgs (185), fizioterapeits (184), ugunsdzēsējs (162), jurists (158), gaisa kuģa stjuarts (151), mākslinieks (151).

"Lielais pieprasījums ēnot programmētāja profesiju nav pārsteigums — jau četrus gadus esam īpaši izcēluši IKT un inženierzinātņu nozaru iespējas, skaidrojot skolēniem, ka tehnoloģiju pratība un, iespējams, arī programmēšanas pamatiemaņas būs būtisks faktors, lai konkurētu nākotnes darba tirgū pat tad, ja izvēlētā profesija nav tieši saistīta ar programmatūras izstrādi. Ar katru gadu "Ēnu dienā" samazinās tendence ēnot tikai augsta līmeņa vadītājus, bet pieprasītāki kļūst augstākā līmeņa speciālisti. Izmaiņas pieprasītāko profesiju un nozaru topā liecina, ka jaunieši arvien vairāk "Ēnu dienu" uztver kā instrumentu un palīgu nākotnes profesijas izvēlē, ne izklaidi, ēnojot kādu populāru publisko personu vai pavadot dienu ārpus skolas," stāsta Junior Achievement Latvija valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns.

Ar katru gadu "Ēnu dienā" samazinās tendence ēnot tikai augsta līmeņa vadītājus, bet pieprasītāki kļūst augstākā līmeņa speciālisti.

Reklāma
Reklāma


Aktīvākie ēnu devēji šogad atrodami starp valsts pārvaldes, izglītības iestādēm, pašvaldībām un bankām. Lielākais ēnu devējs ir Jelgavas pilsētas pašvaldība — 141 vakance, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests — 90 vakanču, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests — 87 vakances un banka Citadele — 58 vakances.


Šogad ēnotājus ar dažādām profesijām iepazīstinās 1313 ēnu devēju no visas Latvijas, kas ir par 25 % vairāk nekā 2016. gadā, kopumā piedāvājot 7861 vakanci. Pieteikumi ēnu devēju izsludinātajām vakancēm saņemti no visiem Latvijas reģioniem, bet aktīvākās skolas ir no Rīgas un Jelgavas. Tāpat kā pagājušogad visvairāk ēnotāju būs no Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas un Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas.